Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 268. feladat (2011. május)

I. 268. Ma már egyre több cég ügyféltere klimatizált. A modern klímaberendezés nem csupán az állandó hőmérsékletet, hanem a megfelelő páratartalmat is biztosítja.

Feladatunk táblázatkezelő programmal modellezni egy nagy forgalmú ügyféltér hőmérsékletének alakulását nyitástól zárásig, azaz 9:00-től 16:00-ig.

A helyiségben egy régi, csak hűteni képes ON/OFF típusú készülék működik, amely bekapcsolt állapotban teljes kapacitással üzemel, kikapcsolt állapotban pedig egyáltalán nem von el hőt. A működési ciklus 3 perc, azaz minden harmadik percben méri a hőmérsékletet. Ha méréskor alatta marad a beállított értéknek, kikapcsol, ha felette van, bekapcsol. Ezt a 3 percet tekintjük a feladat későbbi részeiben időegységnek.

A modell alkotásakor a következő paramétereket kell figyelembe vennünk:

Nyitáskor a klíma kikapcsolt állapotban van.

Egy időegység alatt az ügyfelek száma legfeljebb hárommal nőhet vagy csökkenhet. Ezt véletlenszám generálásával határozzuk meg. A változás iránya az aktuális létszámtól függ. Például ha 10 fő van a teremben, kétszer akkora valószínűsége van a növekedésnek, mint a csökkenésnek, 15 fő esetén a növekedés és csökkenés azonos valószínűséggel következik be. A létszám természetesen nem lehet negatív és nem lépheti túl a 30 főt.

A vastag betűvel jelölt adatokat a modell vizsgálata során szabadon meg lehet változtatni.

Beküldendő a táblázatkezelő munkafüzet (i268.xls, i268.ods, ...), amely tartalmazza a modellt és a belső hőmérséklet időbeli alakulását ábrázoló grafikont, valamint egy szöveges dokumentum (i268.txt, i268.pdf, ...), amely ismerteti a megoldás főbb lépéseit, a továbbfejlesztés lehetőségeit és a modell alapján tett megállapításokat egy tömörített i268.zip állományban.

(10 pont)

A beküldési határidő 2011. június 10-én LEJÁRT.


A feladat megoldása során egy valós jelenséget kellett modellezni. A megoldás legkritikusabb eleme az ügyfélszám

változásának meghatározása volt. A változás irányát a 30*VÉL() kifejezés értékének az előző ügyfélszámmal való

összevetésével lehetett meghatározni. A 0..3 fővel való változás értékéhez a legegyszerűbben a KEREK.LE(4*VÉL())

kifejezéssel juthattunk. Figyelni kellett még arra is, hogy az ügyfélszám a kívánt határokon belül maradjon.

A megoldók számára a legnagyobb problémát a fenti ügyfélszámváltozás kezelése okozta, valamin többen nem

idő-hőmérséklet, hanem adatpont-hőmérséklet diagramot készítettek. Figyeljünk jobban az értéktengely megválasztására

is! Néhányan ezzel párhuzamosan az ügyfélszámot is ábrázolták.

A modell alapján tehető legfőbb megállapítás az, hogy kis teljesítményű (alulméretezett) klíma esetén nem áll be a kívánt hőmérséklet, nagy teljesítményű (túlméretezett) klíma esetén pedig az ügyféltér túlhűtése is előfordul. (A feladatban szereplő ON/OFF klímánál korszerűbb, ún. inverteres klímáknál a túlhűtésből eredő probléma jelentősen csökkenthető. - szerk.) Alulméretezett klímánál a hőmérsékletváltozásban jól felfedezhető az ügyfélszám változásásával való párhuzam.

A továbbfejelesztési lehetőségek között az időintervallum hosszának csökkentése (a ki-bekapcsolás sűrítésének a valóságban műszaki korlátai vannak) valamint új tényezők vizsgálata szerepelhetett.

A feladat kívánalmainak leginkább megfelelő megoldás Gema Barnabás adta - annak ellenére, hogy a megoldás pazarlóan bánik a felhasznált cellákkal -, megoldása Excel 2007-ben tekinthető meg: i268.xls

A készült dokumentáció is nála a legteljesebb: i268.pdf

Közlünk egy tömörebb megoldást is:


Statisztika:

5 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Gema Barnabás.
9 pontot kapott:Szabó 928 Attila.
8 pontot kapott:1 versenyző.
6 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2011. májusi informatika feladatai