Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 338. feladat (2014. január)

I. 338. Az atlétika női versenyei közül a legösszetettebb a hétpróba. A hétpróba hét versenyszáma: 100 m gátfutás, 200 m és 800 m futás, magasugrás, távolugrás, súlylökés és gerelyhajítás. A verseny pontozásos rendszerű. A versenyszámokat nemzetközi ponttáblázat alapján értékelik, amelyben minden elért eredménynek megvan a maga pontszáma.

A versenyszám pontszámának kiszámítására a következő képletet használják a versenyző x eredményét figyelembe véve:

pont=[a.|x-b|c]

(ahol [ ] a kifejezés egészrészét, | | az abszolút értékét jelenti).

Az a, b és c konstansok a Nemzetközi Atlétikai Szövetség által közölt, versenyszámonként eltérő konstansok.

Például: Farkas Györgyi magasugrásban 180 cm-ig jutott el, így ebben a versenyszámban 978 pontot ért el.

A 2012. évi nyári olimpiai játékok hétpróbázó versenyzőinek az egyes versenyszámokban elért eredményei és a pontszámításhoz szükséges adatok állnak rendelkezésünkre a versenyzo.txt, az eredmeny.txt, a vszam.txt és a nemzet.txt állományokban. Az állományok tabulátorral tagolt, UTF-8 kódolású szövegfájlok, az első sorok a mezőneveket tartalmazzák.

1. Készítsünk új adatbázist hetproba néven. A mellékelt adatállományokat importáljuk az adatbázisba a fájlnévvel azonos versenyzo, eredmeny, vszam és nemzet néven.

2. Beolvasáskor állítsuk be a megfelelő adatformátumokat és kulcsokat. A táblákba ne vegyünk fel új mezőt.

Táblák:

Készítsük el a következő feladatok megoldását. Az egyes lekérdezéseknél ügyeljünk arra, hogy mindig csak a kért értékek jelenjenek meg és más adatok ne. A megoldásainkat a zárójelben lévő néven mentsük el.

3. Lekérdezés segítségével adjuk meg, hogy ki nyerte a magasugrást. Az eredményben a versenyző nevét, eredményét és annak mértékegységét jelenítsük meg. (3magas)

4. Készítsünk lekérdezést, amely kilistázza a távolugrásban 1000 pontnál többet elérő versenyzők nevét, eredményét mértékegységgel együtt és pontszámát a mintának megfelelően. (4tavol)

5. A hétpróba versenyen nemzetenként többen is részt vehettek. Soroljuk fel a versenyzők száma szerint csökkenő sorrendben, hogy az egyes nemzetekből hány induló volt. (5nemzetdb)

6. Lekérdezés segítségével adjuk meg azoknak a versenyzőknek a nevét nemzeti azonosítójuk sorrendjében, akik mind a hét versenyszámban érvényes eredménnyel rendelkeztek. (6teljesek)

7. Soroljuk fel lekérdezés segítségével versenyszámonként az érvényes eredményt elért versenyzők számát. (7szamonkent)

8. Adjuk meg lekérdezés segítségével a magyar résztvevő eredményeit. A listában a versenyszám neve, az elért eredmény mértékegységgel együtt és az elért pontszám jelenjen meg. (8magyar)

9. Határozzuk meg a hétpróba verseny végeredményét. A listában csökkenő összpontszám szerinti sorrendben jelenjen meg a versenyző neve, nemzetének azonosítója és összpontszáma. (9vegeredmeny)

Beküldendő egy tömörített állományban (i338.zip) az adatbázis (hetproba.odb, hetproba.mdb, ...), valamint egy rövid dokumentáció (i338.txt, i338.pdf), amelyből kiderül az alkalmazott adatbázis-kezelő neve és verziószáma.

Letölthető fájlok:

eredmeny.txt

nemzet.txt

versenyzo.txt

vszam.txt

(10 pont)

A beküldési határidő 2014. február 10-én LEJÁRT.


A megoldásról:

Példa megoldások: hetprobajav.pdf

Kelkó Balázs, 9. évfolyamos tanuló (Komárom, Jókai Mór Gimnázium) munkája: hetproba.accdb


Statisztika:

13 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Fényes Balázs, Kelkó Balázs, Kovács 246 Benedek, Kovács Balázs Marcell, Mócsy Miklós, Németh 123 Balázs, Tegzes Tamás.
9 pontot kapott:Csahók Tímea, Kiss 107 Ádám, Németh 729 Gábor, Radnai Bálint.
8 pontot kapott:1 versenyző.
6 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2014. januári informatika feladatai