Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 410. feladat (2016. október)

I. 410. Ebben a feladatban az európai szuverén államok és az Európai Unióhoz tartozó országok adatait hasonlítjuk össze. Az Európai Unióhoz tartozó országok nevét * karakter egészíti ki. A GDP millió USD-ben van megadva. Néhány ország esetében a GDP-re nincs adat, ezeknél az ,,na'' rövidítés szerepel. (Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Európa_országai, utolsó letöltés: 2016.06.12.)

A feladatok megoldása során ügyeljünk arra, hogy az eredmények helyesek legyenek akkor is, ha új önálló európai országok jönnek létre, illetve ha egyes országok kilépnek az Európai Unióból vagy belépnek abba.

1. Töltsük be a táblázatkezelő program egyik munkalapjára az A1 cellától kezdve az eu.txt adatfájlt, majd mentsük a munkafüzetet europa néven a program alapértelmezett formátumában.

2. Határozzuk meg a D oszlopban függvény segítségével, két tizedes jegyre kerekítve az egyes országok népsűrűségét. Számítsuk ki képlettel az F oszlopban az egyes országok egy főre jutó GDP-jét egész számra kerekítve. Gondoskodjunk arról, hogy ha az adott ország GDP-je nincs megadva, a cella maradjon üresen.

3. Az I1:K6 tartományban statisztikai számításokat kell végeznünk. Az I oszlopban megadott értékeket külön-külön számoljuk ki Európára, illetve az Európai Unióra.

4. Az I8:J11 tartományban egy országot szeretnénk jellemezni. Ehhez a J8-as cellába írjuk be egy európai főváros nevét. Jelenjen meg a J9-es cellában, hogy ez melyik ország fővárosa (a * nélkül). Határozzuk meg, hogy az adott ország egy főre jutó GDP-je hányadik az európai (J10) és az uniós (J11) országok rangsorában.

5. Feltételes formázással

\(\displaystyle a)\) emeljük ki halványkék háttérrel az Unió tagjainak adatait az A:G tartományban,

\(\displaystyle b)\) jelenítsük meg Magyarország adatait piros színű betűvel.

6. Fűzzünk megjegyzést az Egyesült Királyság nevét tartalmazó cellához a következő szöveggel: ,,A 2016. június 23-i népszavazáson a britek többsége az EU-ból való kilépés mellett döntött.''

7. Formázzuk meg a táblázatot az alábbi mintának megfelelően:

Letölthető fájl: eu.txt

Beküldendő egy tömörített i410.zip állományban a megoldást adó táblázatkezelő munkafüzet és egy rövid dokumentáció, amely megadja a felhasznált táblázatkelő nevét és verzióját.

(10 pont)

A beküldési határidő 2016. november 10-én LEJÁRT.


Értékelés: Sajnos többen nem vették figyelembe, hogy az eredményeknek új országok felvétele esetén is helyeseknek kell lenniük. Erre a problémára szép megoldást adott Kis Lázár Bence az oszlopok elnevezésével. Ugyancsak ötletes volt több dolgozatban a tömbképletek alkalmazása, ami érettségin nem követelmény, de alkalmazói OKTV-n hasznos lehet. A D oszlopban a kerekítést függvénnyel kellett volna megoldani, csupán ezért nem vontunk le pontot.

Mintamegoldás: A közölt mintamegoldás Kis Lázár Bence, a dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium 11. osztályos tanulója által adott megoldás alapján készült.

I410.zip


Statisztika:

9 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Kis Lázár Bence, Kovács 246 Benedek, Rittgasszer Ákos, Tersztenyák Balázs.
9 pontot kapott:Békési Péter, Földi Dániel, Horváth 237 Lili, Szakali Benedek.
6 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2016. októberi informatika feladatai