Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 622. feladat (2024. március)

I. 622. Téglalapokból álló és kevés színt tartalmazó ábrákat tömörítve tárolunk. Minden egyes sorról csak azt tartalmazza a tömörített állomány, hogy mi változott az előző sorhoz képest. Ha egy sor megegyezik az előzővel, akkor a tömörített állományban erről nem szerepel bejegyzés.

Készítsünk programot i622 néven, amely előállítja az ábra SVG típusú vektorgrafikus képét.

A program standard bemenetének első sorában a kép sorainak \(\displaystyle N\) (\(\displaystyle 1\leq N\leq 100\)) száma és oszlopainak \(\displaystyle M\)  (\(\displaystyle 1\leq M\leq 100\)) száma van. A következő sorok a kódolt képet tartalmazzák soronként és azon belül oszloponként növekvő sorrendben. Minden sorban az első szám a tömörítetlen kép megfelelő sorát jelenti, a második és a harmadik szám a kezdő és végpozíciót, majd a negyedik nagybetű a szín kódja.

A színeket jelölő nagybetűk: F\(\displaystyle \,\)=\(\displaystyle \,\)fehér, P\(\displaystyle \,\)=\(\displaystyle \,\)piros, K\(\displaystyle \,\)=\(\displaystyle \,\)kék, Z\(\displaystyle \,\)=\(\displaystyle \,\)zöld, S\(\displaystyle \,\)=\(\displaystyle \,\)sárga, N\(\displaystyle \,\)=\(\displaystyle \,\)narancs, L\(\displaystyle \,\)=\(\displaystyle \,\)lila, B\(\displaystyle \,\)=\(\displaystyle \,\)fekete.

A program a standard kimenetre írja ki az ábra SVG kódját.

Az SVG állomány szerkezetéről többek között a http://svg.elte.hu/ címen olvashatunk.

Beküldendő egy tömörített i622.zip állományban a program forráskódja és rövid dokumentációja, amely megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztői környezetben fordítható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2024. április 15-én LEJÁRT.


Mintamegoldásként Puppi Barna kaposvári versenyző Python nyelven készült munkáját i622.py és Sógor-Jász Soma szegedi tanuló C++ nyelven készült megoldását i622.cpp közöljük.

Teszt be- és kimenetek: tesztbeki.zip


Statisztika:

12 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Nagy 292 Korina, Puppi Barna, Sógor-Jász Soma.
9 pontot kapott:Szabó Imre Bence.
7 pontot kapott:2 versenyző.
6 pontot kapott:1 versenyző.
5 pontot kapott:3 versenyző.
1 pontot kapott:1 versenyző.
Nem számítjuk a versenybe a születési dátum vagy a szülői nyilatkozat hiánya miatt:1 dolgozat.

A KöMaL 2024. márciusi informatika feladatai