Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A K. 212. feladat (2009. szeptember)

K. 212. Négy csapat körmérkőzéses labdarúgó-bajnokságon vett részt, minden csapat minden csapattal egyszer játszott. A mérkőzéseken a döntetlenért 1 pont, a győzelemért 3 pont, a vereségért 0 pont járt. A bajnokságot az Albatroszok nyerték, akik egyszer sem kaptak ki, a második helyezést a Betyárok szerezték meg, akik nem játszottak döntetlent, harmadikok pedig a Csíkos ördögök lettek, akik nem nyertek egy mérkőzést sem. Negyedik helyen a Dongók csapata végzett. (A csapatok sorrendjét pontszámegyenlőség esetén az egymás elleni eredmény dönti el, ha ez döntetlen, akkor holtversenyt hirdetnek.) Mutassuk meg, hogy a versenyben a megadott feltételek mellett a négy csapat összpontszáma különböző volt. Adjuk meg, hogy melyik mérkőzésen ki nyert, illetve melyiken volt döntetlen. Válaszunkat indokoljuk.

(6 pont)

A beküldési határidő 2009. október 12-én LEJÁRT.


Megoldás. Ha az Albatroszok nem vesztettek, akkor nyertek vagy döntetlent játszottak. Ugyanígy a Csíkos ördögök nem nyertek, tehát vesztettek vagy döntetlent játszottak. Ha nem lett volna döntetlen meccsük, akkor a Dongóknak sem, de ez nem lehet, mert egymás ellen valamelyiküknek nyerni kellett, vagy döntetlent kellett játszani, ami a feltevésünk szerint nem lehet. Tehát C játszott döntetlent, de biztos, hogy nem a Betyárokkal: tehát vagy A-val vagy D-vel. B nem veszthetett csak A-val szemben, különben C-nek legalább 4 pontja lenne, míg B-nek meg csak 3. A meccsek kimenetele a következők lehetnek (a nyertes betűjelével, döntetlen esetén mindkettővel):

1. A B C D 2. A B C D
A - A A A - A AC A  
B A - B B A - B B  
C A B - CD AC B - CD  
D A B CD - A B CD -  

1. eset az, amikor a “nem vesztett” kifejezésbe beleérthető, hogy csak nyert. A csapatok összpontszáma különböző volt akkor, ha a “nem vesztett” kifejezés alatt szigorúan azt értjük, hogy nyert és volt döntetlen játszmája is.


Statisztika:

260 dolgozat érkezett.
8 pontot kapott:Ványai István.
6 pontot kapott:58 versenyző.
5 pontot kapott:61 versenyző.
4 pontot kapott:30 versenyző.
3 pontot kapott:36 versenyző.
2 pontot kapott:23 versenyző.
1 pontot kapott:38 versenyző.
0 pontot kapott:11 versenyző.
Nem versenyszerű:2 dolgozat.

A KöMaL 2009. szeptemberi matematika feladatai