Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 4937. feladat (2017. április)

P. 4937. A jövőben képesek leszünk olyan űrhajókat is építeni, amelyek távoli csillagrendszerekbe repíthetnek minket. Tegyük fel, hogy az egyik ilyen űrhajó a szökési sebességgel hagyja el a Földet, és speciális hajtóművének köszönhetően a mozgási energiáját minden nap megduplázza (a nyugalmi tömege eközben nem változik).

Becsüljük meg, mennyit öregszik az űrhajó kapitánya a 4,3 fényévnyire lévő Alpha Centaurira történő utazás során!

Közli: Vigh Máté, Budapest

(6 pont)

A beküldési határidő 2017. május 10-én LEJÁRT.


Megoldás. Az űrhajóban mérhető időtartam (sajátidő)

\(\displaystyle \Delta\tau=\Delta t\, \sqrt{1-v^2/c^2}<\Delta t,\)

ahol \(\displaystyle v\) az űrhajó sebessége a Földhöz képest, \(\displaystyle \Delta t\) pedig a Földön mért időtartam.

Amíg az űrhajó sebessége sokkal kisebb a fénysebességnél, a kapitány minden földi nap alatt körülbelül 1 napot öregszik. A kezdeti \(\displaystyle v_0=11\) km/s-os sebességét \(\displaystyle n\) nap alatt \(\displaystyle v_0\cdot 2^{n/2}\)-re növeli, hiszen a nemrelativisztikus mozgási energia a sebesség négyzetével arányos. A sebesség akkor közelíti meg a fénysebességet, ha

\(\displaystyle v_0\cdot 2^{n/2}\approx c=300\,000~\rm km/s,\)

vagyis \(\displaystyle n\approx 29.\) Ezt követően már a relativisztikus képletek szerint kell számítani a sebességnövekedést és a sajátidőket (a kapitány öregedését), de a célba érésig eltelő idő pontos értékére nincs is szükségünk, hiszen a kapitány öregedése naponta \(\displaystyle \sqrt{1-v^2/c^2}\approx 0\). (Ebben az ultrarelativisztikus tartományban az ,,idődilatációnak'' megfelelő sajátidő elhanyagolhatóan kicsivé válik.)

A kapitány tehát összesen 29 napot öregszik, és ez a becsült érték gyakorlatilag független attól, hogy milyen messze van az úti cél.


Statisztika:

15 dolgozat érkezett.
6 pontot kapott:Bekes Nándor, Elek Péter, Fajszi Bulcsú, Fehér 169 Szilveszter, Fekete Balázs Attila, Marozsák Tóbiás , Nagy 555 Botond, Páhoki Tamás, Szentivánszki Soma , Tófalusi Ádám.
4 pontot kapott:4 versenyző.
1 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2017. áprilisi fizika feladatai