Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 5486. feladat (2023. április)

P. 5486. Az ábrán látható áramkör alkotóelemei ideálisak. Kezdetben az egyik kondenzátor töltése \(\displaystyle q_0\), a másik kondenzátor töltetlen.

\(\displaystyle a\)) Mekkora az áramerősség maximuma a K kapcsoló zárását követően?

\(\displaystyle b\)) A kapcsoló zárása után mennyi idővel éri el először a maximumát az áramerősség?

Közli: Kovács Zoltán, Kolozsvár

(5 pont)

A beküldési határidő 2023. május 15-én LEJÁRT.


Megoldás. \(\displaystyle a\)) Először is megállapíthatjuk, hogy ha az egyik kondenzátor töltése \(\displaystyle q\), akkor a másiké \(\displaystyle q_0 – q\). Vegyük észre, hogy maximális áramerősség esetén a két kondenzátor együttes feszültsége nulla, mivel árammaximumkor az indukált feszültség nulla. A két kondenzátor együttes feszültsége akkor nulla, ha mindkettőnek \(\displaystyle q_0/2\) a töltése, mivel ilyenkor mindkettő feszültsége \(\displaystyle q_0/2C\), azonban ellentétes polaritással vannak kötve. Az energiamegmaradás törvénye szerint

\(\displaystyle \frac{1}{2} \frac{q_0^2}{C}=2\left( \frac{1}{2} \frac{\left( \frac{q_0}{2} \right)^2}{C}\right) + \frac{1}{2} LI_\textrm{max}^2 ,\)

amiből

\(\displaystyle I_\textrm{max}=\frac{q_0}{\sqrt{2LC}}.\)

\(\displaystyle b\)) Az áram maximuma a bekapcsolás után negyedperiódussal jön létre, amikor mindkét (ellentétes polaritású) kondenzátor töltése \(\displaystyle q_0/2\). A sorosan kapcsolt kondenzátorok eredő kapacitása \(\displaystyle C^*=C/2\), így a rezgőkör periódusideje

\(\displaystyle T==2\pi \sqrt {LC^*} =2\pi \sqrt{\frac{LC}{2}}.\)

Az első árammaximum eléréséhez szükséges idő tehát

\(\displaystyle t=\frac{T}{4}=\frac{\pi}{4}\sqrt{2LC}.\)

Érdekességként vehetjük még észre azt is, hogy az energia a két kondenzátor között billeg úgy, hogy amikor a töltés fele-fele arányban oszlik meg, akkor a rendszer teljes energiájának a fele esik a tekercsre, negyede-negyede pedig a két kondenzátorra. Amikor tehát maximális áramerősség esetén a tekercs energiája maximális, akkor ez a rendszer teljes energiájának mindössze a fele.


Statisztika:

7 dolgozat érkezett.
5 pontot kapott:Bencz Benedek, Halász Henrik, Klement Tamás, Papp Marcell Imre, Szabó Zsombor.
2 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2023. áprilisi fizika feladatai