Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az S. 104. feladat (2016. január)

S. 104. A hármas számrendszer világában csak három számjegyet ismernek: 0, 1 és 2. Az ott élők nagyon szeretik a szép számokat. Ismernek \(\displaystyle N\le 20\) darab alapvető nagyon szép számot. Egy hosszabb szám szépségét úgy vizsgálják meg, hogy kiszámolják, összesen hány alapvető szép szám található meg benne. Tehát ha \(\displaystyle N = 3\), és a három alapvető szép szám a 010, 21 és a 01021, akkor a 01021 szám szépsége 3 pont, hiszen megtalálható benne a 010, a 21 és a 01021 is, mint összefüggő részsorozat. Ismert továbbá, hogy minden alapvető szám legfeljebb 15 db számjegyből áll. Ha a számban több helyen is megjelenik ugyanaz az alapvető részszám, az természetesen többször is beleszámít a pontszámba. Felmerült a kérdés, hogy melyik az a \(\displaystyle K\le 1000\) számjegyből álló szám, ami a legeslegszebb, azaz a legtöbb pontot kapja a fenti módszerrel. Nekünk csak azt kell megmondani, hogy ez a legszebb szám mennyire szép, hány pontot kap.

A program olvassa be a standard input első sorából \(\displaystyle N\)-et és \(\displaystyle K\)-t, majd a következő \(\displaystyle N\) sorból az \(\displaystyle a_i\) szóközzel elválasztott alapvetően szép számokat, és írja a standard output első és egyetlen sorába a legeslegszebb szám pontszámát.

Példa bemenet (a / jelentése újsor karakter): Példa kimenet:
3 7 / 010 / 21 / 01021 4

Pontozás és korlátok: A programhoz mellékelt, a helyes megoldás elvét tömören, de érthetően leíró dokumentáció 1 pontot ér. A programra akkor kapható meg a további 9 pont, ha bármilyen hibátlan bemenetet képes megoldani az 1 mp futásidőkorláton belül.

Beküldendő egy tömörített s104.zip állományban a program forráskódja, valamint a program rövid dokumentációja, amely a fentieken túl megadja, hogy a forrás mely fejlesztői környezetben fordítható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2016. február 10-én LEJÁRT.


Statisztika:

8 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Gáspár Attila, Mernyei Péter.
5 pontot kapott:1 versenyző.
3 pontot kapott:2 versenyző.
2 pontot kapott:2 versenyző.
1 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2016. januári informatika feladatai