Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az S. 159. feladat (2022. február)

S. 159. Egy kalandjáték \(\displaystyle N\times M\) téglalap alakú területből áll. Minden területen egy próba található, melynek nehézsége pozitív egész szám. Van egy hősünk, aki kezdetben a bal felső sarokban áll és egyes szintű. A hős akkor léphet rá egy, a jelenlegi helyével oldalszomszédos területre, ha a szintje legalább akkora, mint az ott található próba nehézsége. A területen található próba teljesítése után a hős szintje eggyel nagyobb lesz.

A hős tetszőlegesen lépkedhet a tábla már meglátogatott (teljesített) mezőin, de csak egyszer – az első rálépéskor – emelkedik a szintje. Teljesíteni tudja-e a hős a játékot, azaz el tud-e jutni a jobb alsó területre?

Bemenet: az első sor tartalmazza a sorok \(\displaystyle N\) és az oszlopok \(\displaystyle M\) számát. A következő \(\displaystyle N\) sor mindegyike \(\displaystyle M\) számot tartalmaz, az adott területen lévő próba nehézségét. A bal felső sarokban nincs próba, így az az érték mindig 0.

Kimenet: az első sorban az ,,IGEN'' szó szerepeljen, ha a játék teljesíthető, és a ,,NEM'' szó különben. Ha a játék teljesíthető, adjuk meg a legkisebb szintet, amivel teljesíteni lehet. Ha az első sor ,,NEM'' volt, adjuk meg a szabályos lépésekkel elérhető legnagyobb szintet.

Bemenet (a / jel sortörést helyettesít) Kimenet (a / jel sortörést helyettesít)
3 3 / 0 1 2 / 3 5 6 / 4 4 2 IGEN / 7

Magyarázat: az 5-ös és 6-os próbák kivételével mindet teljesíteni kell. Ezek után a hős 7-es szintű lesz.

Korlátok: \(\displaystyle 2\le N, M \le 100\), egy próba nehézsége legfeljebb \(\displaystyle 20\,000\). Időlimit: 0,5 mp.

Értékelés: a pontok 50%-a kapható, ha a kimenet első sora helyes.

Beküldendő egy s159.zip tömörített állományban a megfelelően dokumentált és kommentezett forrásprogram, amely tartalmazza a megoldás lépéseit, valamint megadja, hogy a program melyik fejlesztői környezetben futtatható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2022. március 16-án LEJÁRT.


Statisztika:

5 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Sándor Péter, Tóth 057 Bálint.
9 pontot kapott:Vámos Levente.
2 pontot kapott:1 versenyző.
0 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2022. februári informatika feladatai