Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2006. februári fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2006. március 13-án LEJÁRT.


M. 267. Téglatest alakú, száraz, puha szivacsot helyezzünk vízszintes asztalra úgy, hogy a legnagyobb lapja legyen az asztalon. Helyezzünk rá egy kemény kartonlapot, majd terheljük fokozatosan! Hogyan függ az összenyomódás a terhelő erőtől? Fokozatosan szüntessük meg a terhelést! Mit tapasztalunk? Végezzük el a kísérletet szivacslabdákkal is!

Közli: Varga István, Békéscsaba

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2006. március 13-án LEJÁRT.


P. 3864. A súrlódásos lejtőn csúszásmentesen legördülő henger bizonyos idő alatt leér a lejtő aljára. Energetikai megfontolással döntsük el, hogy hamarabb, vagy később érne le, ha nem lenne súrlódás?

Közli: Radnai Gyula, Budapest

(3 pont)

statisztika


P. 3865. Egyenletes körmozgást végző test sebességének nagysága 4 m/s. A mozgás során 0,5 másodperc alatt bekövetkező sebességváltozás nagysága ugyancsak 4 m/s. Mennyi lehet a test szögsebessége, centripetális gyorsulása és a körpálya sugara?

Közli: Veres Dénes, Szolnok

(4 pont)

statisztika


P. 3866. Egy D rugóállandójú húzó-nyomó rugó egyik végére m1, másik végére m2 tömegű testet erősítünk. A rugót \Deltal-lel megnyújtjuk, majd a testeket egyszerre elengedjük.

Határozzuk meg a testek maximális sebességét, rezgési amplitúdóikat és a kialakuló rezgések frekvenciáját! A súrlódás elhanyagolható. (Adatok: m1=1 kg, m2=2 kg, D=100 N/m, \Deltal=9 cm.)

Szegedi Ervin (1956--2006) feladata

(4 pont)

statisztika


P. 3867. Egyenletes sűrűségű, állandó keresztmetszetű, nyújthatatlan, függőlegesen lógó szál valamilyen L hosszúságnál a saját súlya alatt leszakad. Elképzelhető-e olyan alakú szál, amely akármilyen hosszú lehet, mégsem szakad el a saját súlya alatt?

Közli: Vigh Máté, Budapest

(5 pont)

statisztika


P. 3868. Két egyforma lombik egy üvegcsővel van összekötve, az üvegcső közepén higanycsepp található. Az egyik lombikban hélium, a másikban nitrogén van. A gázok hőmérséklete is és a nyomása is megegyezik. Ha az egész rendszert melegvízfürdőbe helyezzük, a higanycsepp balra elmozdul, majd visszaáll középre. Melyik lombikban melyik gáz van?

Öveges József fizikaverseny, Tata

(4 pont)

statisztika


P. 3869. Bizonyos mennyiségű ideális gáz az ábrán látható körfolyamatot végzi. A gáz hőmérséklete az A állapotban TA=200 K. A B és C állapotokban a hőmérséklet egyenlő.

a) Mekkora a legmagasabb hőmérséklet a körfolyamat során?

b) Ábrázoljuk a körfolyamatot a T-V diagramon!

Közli: Kotek László, Pécs

(4 pont)

statisztika


P. 3870. Gömb alakú vízcsepphez érkező fénysugár egy része megtörve belép a vízcseppbe, majd annak bizonyos része a csepp belső falán történő kétszeres visszaverődés után ugyanazon a helyen lép ki, mint ahol belépett. Mekkora a bejövő és a kilépő fénysugár közötti szög? (A víz törésmutatója: n=1,33.)

Közli: Cserti József, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 3871. Egy gömb alakú, homogén anyageloszlású bolygón a felszíntől mért h magasságban és mélységben a gravitációs térerősség ugyanakkora. Mennyi e két helyhez tartozó gravitációs potenciálok aránya?

Közli: Légrádi Imre, Sopron

(5 pont)

statisztika


P. 3872. Közös, zárt vasmagon két sokmenetű tekercs van. Menetszámuk egyenlő, tekercselésük a) azonos, b) ellentétes.

A hosszú ideje zárt K kapcsolót hirtelen kinyitjuk. Mennyi az egyes ágakban az áramerősség közvetlenül a kapcsoló kinyitása után?

Közli: Gálfi László, Budapest

(5 pont)

statisztika


P. 3873. A 218Po mag által kibocsátott 6,00 MeV energiájú \alpha-részecske rézatommag mellett haladt el és 5o-kal térült el az eredeti irányától. Milyen közel haladt el az \alpha-részecske a rézatommag mellett?

Kopcsa József (Debrecen) feladata nyomán

(5 pont)

statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait honlapunkon keresztül küldheted be:

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)