Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2011. májusi fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2011. június 10-én LEJÁRT.


M. 315. Mérjük meg, hogy mennyi idő alatt érkezik vissza egy vízszintes asztallapon fekvő, megnyújtott, úgynevezett ,,lépcsőnjáró rugó'' egyik végén elindított jel (lökéshullám)! Vizsgáljuk meg, hogyan függ a jel terjedési sebessége a rugó előre beállított hosszától! Indítsunk rövid keresztirányú (transzverzális) és hosszanti (longitudinális) jeleket is!

Közli: Honyek Gyula, Budapest

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2011. június 10-én LEJÁRT.


P. 4348. Néhányszor tíz méter széles, sima víztükör túlpartján álló fa jól eltakarja a mögötte álló házat, csak a kémény teteje látszik ki. Ugyanakkor a vízre tekintve a tükörképen a fa teljesen eltakarja a házat, még a kémény teteje sem látszik.

Hogy lehet ez?

Közli: Woynarovich Ferenc, Budapest

(3 pont)

megoldás, statisztika


P. 4349. Autónk kerekének túlnyomását 10 oC hőmérsékleten 250 kPa értékre állították be. Hogyan és mennyivel változik meg a túlnyomás, ha a hőmérséklet 25 oC-ra növekszik?

A légnyomás 100 kPa, a gumiban levő levegő térfogata ilyen nyomáson már nem tud növekedni.

Lánczos Kornél fizikaverseny, Székesfehérvár

(3 pont)

megoldás, statisztika


P. 4350. Egy golyó egy álló golyónak ütközik. Az ütközés egyenes, centrális és rugalmas. Az érkező golyó sebességváltozása 20 m/s. Az érkező és az álló golyó tömegének aránya 3:5.

Mekkora sebességgel érkezett a golyó?

Mikola Sándor fizikaverseny, Gyöngyös

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4351. Vízszintes, súrlódásmentes felületen egy L=35 cm hosszúságú, elhanyagolható tömegű rudat tartunk labilis egyensúlyi helyzetben. A rúd végeihez kisméretű, m=0,2 kg tömegű golyókat erősítettünk. Egy adott pillanatban a rudat elengedjük.

a) Mekkora a golyók mozgási energiája akkor, amikor a felső golyó a talajba csapódik?

b) Mekkora és milyen irányú a golyók sebessége abban a pillanatban, amikor a rúd 60o-os szöget zár be a függőleges iránnyal?

Közli: Kotek László, Pécs

(5 pont)

megoldás, statisztika


P. 4352. Egy érdes, h=2 m magas, 20o hajlásszögű lejtő két egyenlő hosszú, különböző súrlódású szakaszból áll. A lejtő alján meglöktünk egy kisméretű testet, amely a lejtő tetejéig csúszott, majd onnan visszaindult, és éppen a lejtő alján veszítette el sebességét.

a) Mekkora sebességgel löktük meg a kis testet a lejtő alján?

b) Mekkora az alsó szakaszra jellemző \mu1 súrlódási együttható, ha a felső szakaszon végig \mu2=0,3 a súrlódási tényező?

Közli: Holics László, Budapest

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4353. Két igen hosszú, \lambda lineáris töltéssűrűségű, vékony műanyagpálca egymásra merőlegesen, egymástól d távolságra helyezkedik el.

Számítsuk ki a közöttük fellépő taszítóerőt!

Varga István (1953--2007) feladata

(6 pont)

megoldás, statisztika


P. 4354. Vízszintes síkú, rögzített, nyitott vezető karika középpontja felett egy 12 cm hosszú, függőleges tengelyű rúdmágnest tartunk úgy, hogy alsó vége 4 cm-re van a karika középpontjától. A mágnest elejtjük, és azt tapasztaljuk, hogy amikor az alsó vége éppen a karika síkjához ér, a karika végei között +2 V feszültség indukálódik. Mekkora és milyen polaritású feszültség indukálódik a karikában abban a pillanatban, amikor a mágnes közepe, illetve a felső vége éppen áthalad a karika középpontján?

Közli: Vigh Máté, Pécs

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4355. Magyarország villamosenergia teljesítményigénye a www.mavir.hu szerint 2010. december 1-jén napi átlagban 5151 MW volt, de 7 és 22 óra között ennél átlagosan 496 MW-tal magasabb, míg a többi órában ennél átlagosan 827 MW-tal alacsonyabb volt. Ha a villamosenergiát teljes egészében atomerőművekkel állítanánk elő (melyek teljesítményleadása a hálózatba éjjel-nappal állandó), a teljesítményigény ingadozását szivattyús vízierőművekkel kompenzálhatnánk. Becsüljük meg az ehhez szükséges víztartályok méreteit, ha azok

a) 20 m,

b) 500 m

magasan vannak elhelyezve!

Közli: Vass Miklós, Budapest

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4356. a) Egymásra helyezünk két optikai rácsot úgy, hogy a rések pontosan merőlegesek legyenek egymásra. Átjuthat-e rajtuk a fény?

b) Egymásra helyezünk két polárszűrőt úgy, hogy a polarizációs irányok pontosan merőlegesek legyenek egymásra. Átjuthat-e rajtuk a fény?

c) Mi történik, ha az előző kérdésben szereplő két polárszűrő közé becsúsztatunk egy harmadikat?

Közli: Radnai Gyula, Budapest

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4357. Egy elektron a fénysebesség 60%-ával mozogva a sebességére merőleges irányú, homogén elektromos mezőbe érkezik. Amikor elhagyja az elektromos mezőt, sebességének iránya a kezdősebesség irányával 45o-os szöget zár be.

a) Mekkora sebességgel mozog az elektromos mezőt elhagyó elektron?

b) Mekkora az ábrán jelölt d távolság, ha a térerősség nagysága E=510 kV/m? (Az elektron nyugalmi energiája m0c2=510 keV.)

Közli: Gnädig Péter, Vácduka

(5 pont)

megoldás, statisztika


P. 4358. Az Univerzumban több a neon, mint az argon, a Föld légkörében viszont több, mint 500-szor annyi argonatom van, mint neonatom. Hogy lehet ez?

Marx György (1927--2002) feladata

(4 pont)

megoldás, statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait honlapunkon keresztül küldheted be:

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)