Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2006. áprilisi informatika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


I-jelű feladatok

A beküldési határidő 2006. május 15-én LEJÁRT.


I. 130. Írjunk programot, ami egy szövegben anagrammákat keres. Két szó egymás anagrammája, ha minden egyes betűből ugyanannyit tartalmaz, mint például a keret és a retek szó.

A program bemenete és kimenete egy-egy szövegfájl, amelyek nevét a program első, illetve második paramétereként adjuk meg. Például, ha a szoveg.txt nevű fájlban található anagrammákat akarjuk az anagrammak.txt nevű fájlba összegyűjteni, akkor az

i130.exe szoveg.txt anagrammak.txt

parancsot adjuk ki.

A bemenő fájl több sorban, szóközökkel elválasztva legfeljebb 1000 szót tartalmaz. Mindegyik szó legfeljebb 30 karakterből áll, és nem tartalmaz ékezetes betűt. Az összetett betűket az egyszerűség kedvéért több betűnek tekintjük, tehát például a ZS betűkombinációt minden esetben egy Z és egy S betűként értelmezzük. A kis- és nagybetűket azonosnak vesszük.

A kimenet minden sora egy-egy anagramma-csoport szavait tartalmazza sorba rendezve, szóközökkel elválasztva. A csoportokat a szavak száma szerint csökkenő sorrendben soroljuk fel.

Példa:

Beküldendő a program forráskódja (i130.pas, i130.cpp, ...).

(10 pont)

megoldás, statisztika


I. 131. Készítsünk HTML oldalt Magyarország megyéinek bemutatására. Az oldal két, vízszintesen elválasztott keretből (frame) álljon. A felső keret tartalmazzon egy vázlatos térképet, amin a megyéket színes területek jelzik. Ha a felhasználó ráklikkel valamelyik megyére, akkor az alsó keretben jelenjen meg a megye neve és néhány jellemző adata (terület, népesség).

Az index.html fájl tartalmazza a keretek definícióját. A keretekben megjelenő szövegeket további HTML fájlokban adjuk meg. Az elkészített fájlokat egyetlen ZIP állományba csomagoljuk össze.

Beküldendő a ZIP fájl (i131.zip).

(10 pont)

statisztika


I. 132. Egy középiskolai informatikaversenyen a szervezők elhatározták, hogy a verseny adminisztrációját SQL adatbázis segítségével valósítják meg. Az eredményt az interneten is közzéteszik, ahol az olvasók néhány klikkeléssel a következő típusú kérdésekre kaphatnak választ:

  1. Írjuk ki az összes feladat számát, szövegét és maximális pontszámát.

  2. Számítsuk ki, hogy az egyes feladatokra átlagosan hány pontot kaptak a versenyzők.

  3. A KöMaL feladatok statisztikájához hasonlóan soroljuk fel, hogy a

  4. feladatra kapott pontszámok hogyan oszlanak el.

  5. Soroljuk fel, hogy a ,,Kiss Béla'' nevű versenyző hány pontot kapott az egyes feladatokra.

  6. Számoljuk össze, hogy az egyes iskolákból hány versenyző érkezett.

  7. Soroljuk fel a ,,Berzsenyi Dániel Gimnázium'' nevű iskola versenyzőit.

  8. Készítsük el a verseny végeredményét. Soroljuk fel a versenyzőket iskoláik nevével, osztályukkal és kapott pontszámaik összegével, a pontszámok szerint csökkenő sorrendben. Az egyenlő pontszámú versenyzőket betűrendben soroljuk fel.

Tervezzük meg az adatbázis tábláit úgy, hogy minden esetben elég legyen egyetlen SQL lekérdezés, és adjuk meg ezeket a lekérdezéseket.

Beküldendő az adatbázistáblák definíciója és a hét SQL parancs egy-egy egyszerű szöveg fájlban (i132.sql, i132.txt).

(10 pont)

statisztika


S-jelű feladatok

A beküldési határidő 2006. május 15-én LEJÁRT.


S. 17. Írjunk programot, ami megadott szavakból csacsi-pacsit készít. A csacsi-pacsi olyan mondatpár, amelyben a szavak összeolvasva ugyanazt adják, legfeljebb csak az első betűben különbözhetnek. (A csacsi-pacsi speciális esete a kecskerím, amikor az első betűk is megegyeznek.)

A program a standard inputról olvassa be a szavakat. Minden sor egy-egy szót tartalmaz, a végét egy üres sorral jelezzük. A szavak száma legfeljebb 20 lehet.

Az eredményt a standard kimenetre írjuk ki, a két mondatot két sorban. Minden szót pontosan annyiszor kell felhasználni, mint ahányszor a bemenő felsorolásban szerepel. (Természetesen nem törődünk azzal, hogy a megoldás értelmes-e.) Ha nincs megoldás, akkor a program írja ki azt, hogy ,,Nincs megoldás''.

Példák:

Beküldendő a program forráskódja (s17.pas, s17.cpp, ...) és dokumentációja.

(10 pont)

statisztika


Figyelem!

Az informatika feladatok megoldásait ne e-mailben küldd be! A megoldásokat az Elektronikus munkafüzetben töltheted fel.