KöMaL - Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
English Információ A lap Pontverseny Cikkekről Hírek
Ericsson-díj tanároknak
Matematika és Fizika Ifjúsági Ankét
versenyek
Beszámolók
Szakkörök
Linkek

 

 

Rendelje meg a KöMaL-t!

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

az Európai Unió SOCRATES oktatási együttműködési programjának COMENIUS 1 akciójában való intézményi részvételre

A COMENIUS 1 akció célja a SOCRATES programban résztvevő államok közoktatási intézményei által létrehozott együttműködési projektek támogatása.

A projektben az iskolai társulás tagjai egy közös érdeklődésre számot tartó, meghatározott cél megvalósítására fognak össze. A feldolgozandó témát a projektben résztvevő tanárok és tanulók választják meg, követelmény viszont, hogy a projektmunka illeszkedjék az iskola pedagógiai programjába.

A COMENIUS 1-ben három tevékenységtípus támogatható:

  • A COMENIUS Iskolai Projektekben legalább 3 különböző országból legalább 1-1 intézmény közreműködésére van szükség. A résztvevő intézmények közül legalább egynek az EU-ban kell működnie. A projektek 1-3 éves időtartamra támogathatók. Az együttműködés keretében lehetőség nyílik pedagógusok (és bizonyos esetekben kis számban tanulók) számára különböző fajta mobilitási tevékenység (projekttalálkozó, tanárcsere, intézményvezetői tanulmányút, vállalati gyakorlat) lebonyolítására.
  • A COMENIUS Nyelvi Projektekben két partnerintézmény működik együtt; egyikük EU-tagállamban található. A projekt célja a részvevő tanulók nyelvi készségeinek fejlesztése, ezért a projektmunka elengedhetetlen részét képezi a tanulócsoportok kölcsönös cseréje. A 14 napos vagy annál hosszabb csereúton minimum 10 fős, legalább 14 éves fiatalokból álló csoportok vehetnek részt. A projektek 1 éves időtartamra támogathatók.
  • A COMENIUS Iskolafejlesztési Projektek a fenti két tevékenységtípustól eltérően nem a tanulók meghatározott tantervi témában való együttműködése a cél, hanem az iskolairányítás, oktatásszervezés, továbbá a pedagógiai megközelítésmódok összevetése és az e területen történő tapasztalatcsere. Ezek a projektek az egyéb formai követelmények tekintetében megegyeznek a COMENIUS Iskolai Projektekkel.

    A projektben együttműködő intézmények egyikének koordináló szerepet kell vállalnia. Az elnyerhető támogatás két részből tevődik össze: alaptámogatásból, mely a partnerintézmények esetén évi 1500, koordinátor intézmények esetén évi 2000 euró, valamint mobilitási támogatásból, mely a mobilitás (külföldi utazások) lebonyolításához járul hozzá.

    A COMENIUS 1 akcióban pályázásra jogosult valamennyi államilag elismert magyarországi közoktatási intézmény, tehát pályázatot nyújthatnak be óvodák, alap- és középfokú oktatási intézmények, kollégiumok.

    A támogatást nyert projektek megvalósítására 2002. augusztus 1. után kerülhet sor.

    A intézmények ezen kívül pályázatot nyújthatnak be külföldi COMENIUS nyelvtanár-asszisztens fogadására.

    A pályázatok beküldési határideje: 2002. március 1. (postabélyegző dátuma)

    Pályázni csak az Európai Unió valamely hivatalos nyelvén lehet. A pályázatokat 2 példányban, ajánlott küldeményként, postai úton kérjük eljuttatni a SOCRATES Nemzeti Iroda címére. A pályázathoz csatolni kell annak rövid magyar nyelvű összefoglalóját.

    Részletes pályázati útmutató és pályázati űrlap a munkanyelv megjelölésével a SOCRATES Nemzeti Irodánál igényelhető, illetve az iroda honlapjáról letölthető.

    SOCRATES Nemzeti Iroda
    1438 Budapest 70, Pf.: 510.
    Telefon: (1) 210-9700 Fax: (1) 210-9701
    E-mail: info@tpf.hu
    Internet: http://www.tpf.iif.hu/socrates

  • Web-oldalaink támogatói: \(\displaystyle OM" border=0 height=32 width=33 ALIGN=ABSCENTE\) Oktatási Minisztérium, \(\displaystyle Ericsson" border=0 height=24 width=105 ALIGN=ABSCENTE\), ELTE