Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az A. 648. feladat (2015. szeptember)

A. 648. Az \(\displaystyle ABC\) hegyesszögű háromszög \(\displaystyle BC\), \(\displaystyle CA\) és \(\displaystyle AB\) oldalainak felezőpontjai rendre \(\displaystyle D\), \(\displaystyle E\), illetve \(\displaystyle F\). A háromszög \(\displaystyle C\) pontból induló magasságának talppontja \(\displaystyle T_1\). Egy, a \(\displaystyle C\) ponton áthaladó, de a \(\displaystyle T_1\) pontra nem illeszkedő egyenesen az \(\displaystyle A\)-ból és \(\displaystyle B\)-ből bocsátott merőlegesek talppontjai \(\displaystyle T_2\), illetve \(\displaystyle T_3\). Bizonyítsuk be, hogy a \(\displaystyle DEF\) kör átmegy a \(\displaystyle T_1T_2T_3\) kör középpontján.

Javasolta: Bíró Bálint, Eger

(5 pont)

A beküldési határidő 2015. október 12-én LEJÁRT.


Megoldásvázlat. A diszkusszió elkerülése érdekében irányított (modulo \(\displaystyle 180^\circ\)) szögekkel fogunk számolni.

Legyen \(\displaystyle T_1T_2T_3\) körülírt köre \(\displaystyle k_1\), középpontja \(\displaystyle X\). Jól ismert, hogy \(\displaystyle D\), \(\displaystyle E\), \(\displaystyle F\) és \(\displaystyle T_1\) a háromszög egy körön, a háromszög Feuerbach-körén van.

Mivel \(\displaystyle AT_1C\sphericalangle=CT_2A\sphericalangle=90^\circ\), az \(\displaystyle A,T_1,C,T_2\) pontok egy körön vannak. jelöljük ezt a kört \(\displaystyle k_2\)-vel. A \(\displaystyle k_2\) körben \(\displaystyle AC\) átmérő, a kör középpontja az \(\displaystyle E\) pont. Hasonlóan, a \(\displaystyle B\), \(\displaystyle T_3\), \(\displaystyle C\) és \(\displaystyle T_1\) pontok is egy körön vannak; jelölje ezt \(\displaystyle k_3\); a kör középpontja a \(\displaystyle D\) pont.

A kerületi szögek tétele miatt \(\displaystyle T_1T_2T_3\sphericalangle \equiv T_1T_2C\sphericalangle \equiv T_1AC\sphericalangle \equiv BAC\sphericalangle \equiv EDF\sphericalangle\), és hasonlóan \(\displaystyle T_2T_3T_1\sphericalangle \equiv CT_3T_1\sphericalangle \equiv CBT_1\sphericalangle \equiv CBA\sphericalangle \equiv FED\sphericalangle\); ebből következik, hogy \(\displaystyle T_2T_3T_1\triangle \sim ABC\triangle \sim DEF\triangle\).

Az \(\displaystyle EX\) egyenes a \(\displaystyle k_1\) és a \(\displaystyle k_2\) centrálisa, így \(\displaystyle EX\) a két kör közös húrjának, \(\displaystyle T_1T_2\)-nek a felező merőlegese. Hasonlóan, a \(\displaystyle DX\) egyenes a \(\displaystyle k_1\) és \(\displaystyle k_3\) centrálisa, ami a \(\displaystyle T_1T_3\) közös húr felező merőlegese. Legyen \(\displaystyle D_1\) és \(\displaystyle E_1\) az \(\displaystyle T_1T_3\), illetve a \(\displaystyle T_1T_2\) szakasz felezőpontja. A \(\displaystyle T_1D_1XE_1\) négyszögben \(\displaystyle EXD\sphericalangle \equiv E_1XD_1\sphericalangle \equiv E_1T_1D_1\sphericalangle \equiv T_2T_1T_3\sphericalangle \equiv EFD\sphericalangle\). Ez bizonyítja, hogy a \(\displaystyle D\), \(\displaystyle E\), \(\displaystyle F\), \(\displaystyle X\) pontok egy körön vannak.


Statisztika:

15 dolgozat érkezett.
5 pontot kapott:Adnan Ali, Baran Zsuzsanna, Bukva Balázs, Cseh Kristóf, Gáspár Attila, Kocsis Júlia, Kovács 162 Viktória, Lajkó Kálmán, Schrettner Bálint, Williams Kada.
4 pontot kapott:Bodnár Levente, Kiss Dorina, Kovács 246 Benedek, Szabó 789 Barnabás, Szebellédi Márton.

A KöMaL 2015. szeptemberi matematika feladatai