Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A B. 4173. feladat (2009. április)

B. 4173. Melyek azok az ABCD konvex négyszögek, amelyeknek van olyan P belső pontja, amelyre az ABP, BCP, CDP, DAP háromszögek területe egyenlő?

Javasolta: Maga Péter

(4 pont)

A beküldési határidő 2009. május 15-én LEJÁRT.


Megoldás: Ha a négyszög egyik átlója felezi a négyszög területét, akkor annak felezőpontját választhatjuk P-nek. A továbbiakban megmutatjuk, hogy más megoldás nem létezik. Indítsunk vektorokat a P pontból a négyszög csúcsaiba, ezeket jelölje értelemszerűen a,b,c és d. Ha az ABP, BCP, CDP, DAP háromszögek területe egyenlő, akkor az a×b, b×c, c×d, d×a vektorok hossza is egyenlő, hiszen megegyezik a háromszögek közös területének kétszeresével. Ha ezen felül a P pont a konvex ABCD négyszög belső pontja, akkor e vektorok iránya is megegyezik, vagyis

a×b=b×c=c×d=d×a.

A vektoriális szorzás elemi tulajdonságaival számolva innen

b×(a+c)=d×(a+c)=0

adódik. Ha a+c=0, akkor P éppen az AC átló felezőpontja, ellenkező esetben pedig azt kapjuk, hogy b és d is párhuzamos a nullától különböző a+c vektorral, ezért egymással is párhuzamosak, vagyis P illeszkedik a BD átlóra. Akármelyik átlóra essen is P, azt az átlót P-nek feleznie kell, a szóban forgó átlónak pedig feleznie kell a négyszög területét.


Statisztika:

52 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:Ágoston Tamás, Bodor Bertalan, Bősze Zsuzsanna, Csere Kálmán, Damásdi Gábor, Éles András, Énekes Péter, Győrfi 946 Mónika, Huszár Kristóf, Iglói Gábor, Keresztfalvi Tibor, Kiss 902 Melinda Flóra, Lovas Lia Izabella, Mészáros András, Nagy 648 Donát, Nagy 729 Krisztina, Nagy Róbert, Perjési Gábor, Somogyi Ákos, Strenner Péter, Szórádi Márk, Tuan Nhat Le, Weimann Richárd, Weisz Gellért, Zelena Réka.
3 pontot kapott:Blattner Tímea.
2 pontot kapott:7 versenyző.
1 pontot kapott:16 versenyző.
0 pontot kapott:1 versenyző.
Nem versenyszerű:2 dolgozat.

A KöMaL 2009. áprilisi matematika feladatai