Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 669. feladat (2019. április)

G. 669. Autópályák információs tábláin gyakran látható a mellékelt rajzhoz hasonló figyelmeztetés a megfelelő követési távolság betartására. Hogyan lehetséges a követési távolságot másodpercben megadni? Miért éppen 2 s, vagy annál nagyobb a megfelelő ,,követési távolság''?

(3 pont)

A beküldési határidő 2019. május 10-én LEJÁRT.


Megoldás. Feltételezzük, hogy a két autó ugyanakkora sebességgel halad, és a gumiabroncsuk állapota is hasonló, tehát fékezésnél a ,,lassulásuk'' is megegyezik. Ha az elöl haladó autó a fékezés megkezdésétől számítva \(\displaystyle s\) úton tud megállni, akkor a hátul haladó autó is \(\displaystyle s\) úton áll meg, de azt annyival odébbról kezdjük mérni, amennyi utat a fékezésmentes ,,reakcióidő'' alatt a hátul haladó gépjármű megtesz. Az ember átlagos reakcióideje 0,7 s, amihez még hozzáadódik az úgynevezett fékfelfutási (fékkésedelmi) idő (0,2 s), ami azt jelenti, hogy a fékpedál megérintése és a hatásos fékezés között ennyi idő telik el. Ez összesen 0,9 s, amit 1 s-ra szoktak kerekíteni. Biztonsági okokból ennek az időnek a kétszeresét, 2 másodpercet érdemes mértékadónak tekinteni.

Ha a hátul haladó gépkocsi 2 másodpercnél hosszabb idő alatt ér arra a helyre, ahol egy adott pillanatban az elöl haladó autó éppen látható (ezt könnyű megfigyelni, amikor az első autó egy jellegzetes tereptárgy mellett halad el), akkor elegendően nagy a ,,követési távolságunk''.


Statisztika:

50 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Bányai Kristóf, Buránszki Domonkos, Buzási-Temesi Imre, Csapó Tamás, Csuvár Ákos, Egri Mátyás, Ferjancsik Zaránd, Fincur Ádám, Győrffy Attila, Horváth Antal, Hruby Lili, Király Előd István, Kis-Bogdán Kolos, Koczkás József Dániel, Koleszár Benedek, Láng Erik, Markó Péter , Menyhárt Tamás, Nagy Zalán, Papp Marcell Miklós, Patricia Janecsko, Sárvári Borka Luca, Sebestyén József Tas, Szántó Barnabás, Szőllősi Gergely, Takács Dóra, Téglás Panna, Török 517 Mihály.
2 pontot kapott:Bognár 171 András Károly, Forrás Marcell Boldizsár, Juhász Márk Hunor, Kis 128 Ágnes , Koczó Attila, Nagy Bianka , Papp Viktória, Stein Felix, Thierry Armand.
1 pontot kapott:12 versenyző.
Nem számítjuk a versenybe a születési dátum vagy a szülői nyilatkozat hiánya miatt:1 dolgozat.

A KöMaL 2019. áprilisi fizika feladatai