Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 256. feladat (2011. január)

I. 256. Sok természeti jelenségnél megfigyelhetők a mintázatok. Ezek általában visszavezethetők olyan folyamatokra, melyeknél a kezdetben egységes rendszerben különböző alakzatok jelennek meg. Például kémiai hullámok haladnak az oldatban, vagy az állatok bőre foltossá válik.

Készítsünk programot i256 néven, amely a foltképződést a következő modellel szimulálja. Legyen egy M×M (10\leM\le500) négyzet, amelynek minden pontja két különböző színű állapotban lehet. Érdemes a pontok színét egy mátrixban tárolni.

A szimuláció indításakor minden pont színe véletlenszerűen a kettő közül az egyik. A továbbiakban minden lépésnél a négyzet egy véletlen pontjának a színét változtathatjuk meg. A szabály az, hogy minden pont alakuljon olyan színűvé, amilyen szomszédból több van. A változást a képernyőn jelenítjük meg anélkül, hogy a teljes négyzetet (reakcióteret) újrarajzolnánk. Ezzel a lassú képváltást, villódzást elkerülhetjük. A foltok mérete és alakja függ K (1\leK\le4) szomszédszám nagyságától.

Minta K=1, 2 illetve 3 szomszédszámra:

A reakciótér szélén természetesen a figyelembeveendő pontok száma kevesebb. A szimuláció addig tartson, ameddig a felhasználó le nem állítja.

A program parancssori argumentuma legyen M és K értéke.

Lehetséges eredmény M=150 és K=1 esetén

Feltöltött reakciótér Szimuláció eredménye

Beküldendő a program forráskódja (i256.pas, i256.cpp, ...), valamint a program rövid dokumentációja (i256.txt, i256.pdf, ...), amely tartalmazza a megoldás rövid leírását, és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztő környezetben fordítható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2011. február 10-én LEJÁRT.


Megoldásokról

A feladatra 9 megoldás érkezett, amelyek közül 2 volt teljes értékű. Szerencsére a többivel is ki lehetett próbálni a mintázat képződés szimulációs modelljét különböző paraméterekkel. A feladat kérte, hogy „a program parancssori argumentuma legyen M és K értéke”. Ezt a futtatási üzemmódot sajnos többen nem tartották be.

Két kép M=300 és K=4 paraméterek esetén.

Röviddel idővel az indítás után...

...kicsit később...

... és egy stabilizálódott minta.

Mintamegoldásként Seres Márk Dániel (Hódmezővásárhely, Bethlen Gábor Református Gimnázium, 11. osztály) tanuló munkáját közöljük: i256.pas


Statisztika:

9 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Gema Barnabás, Seres Márk Dániel.
9 pontot kapott:Barta 111 János, Szabó 928 Attila, Varga 256 Erik.
8 pontot kapott:2 versenyző.
7 pontot kapott:1 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2011. januári informatika feladatai