Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 580. feladat (2023. január)

I. 580. Egy áruház a ,,minden ötödik ingyen'' mottóval árulja termékeit. Ez azt jelenti, hogy ha valaki egy vásárlás során legalább öt terméket megvesz, akkor minden ötödik termék árát elengedik. A kedvezmény számításakor a termékek sorrendjét az áruház szabja meg úgy, hogy az eladás az áruháznak a legtöbb bevételt hozza. Tehát az elengedett ötödik termékeket az áruház választja ki.

Az áruházban \(\displaystyle n\) különböző termék kapható, melyek ára \(\displaystyle a_{1}, a_{2}, \ldots, a_{n}\). Tudjuk ugyanakkor, hogy egy vevő \(\displaystyle v_{1}, v_{2},\ldots, v_{n}\) számú terméket vásárolt a bolt kínálatából. Adjuk meg ezek alapján, hogy a kedvezmények levonása után mekkora összeget kell fizetnie.

A program a standard bemenet első sorából olvassa be a termékek \(\displaystyle n\) számát (\(\displaystyle 2\le n\le 10\)), a második sorból \(\displaystyle n\) darab egész számot: a termékek egységárát (\(\displaystyle 1\le a_{i}\le 100\)), és a harmadik sorából szintén \(\displaystyle n\) egész számot: a vevő által vásárolt termékek darabszámát (\(\displaystyle 1\le v_{i}\le 100\)).

A program a standard kimenet egyetlen sorába írja a vásárlás során fizetendő összeget.

Példák:

Magyarázat: az első példában a három termékből összesen 19 darabot vásárolt a vevő, így három ötös csoport jött létre, és a kedvezmény három 24 egységárral forgalmazott termékért járt. A második példában a 20 darab termék vásárlásakor négy termék árát engedték el: három 41 és egy 70 egységárral forgalmazott termékét.

Beküldendő egy tömörített i580.zip állományban a program forráskódja, valamint a program rövid dokumentációja, amely tartalmazza a megoldás rövid leírását, és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztői környezetben fordítható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2023. február 15-én LEJÁRT.


Mintamegoldásként Szabó Imre Bence budapesti versenyző C++ nyelvű megoldását (i580.cpp), Horváth Milán pécsi tanuló C# nyelvű munkáját (Program.cs), valamint Köves Alíz tatai diák Python nyelvű megoldását (i580.py) adjuk közre.

Tesztállományok: i580be.zip.


Statisztika:

17 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Gyönki Dominik, Hinek Milán, Horváth Milán, Kövesi Alíz, Mézes Dániel György, Nagy 292 Korina, Nagy Borbála Adrienn, Szabó Imre Bence, Vámos Levente, Zádor-Nagy Zsombor.
6 pontot kapott:1 versenyző.
4 pontot kapott:2 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.
1 pontot kapott:2 versenyző.
Nem számítjuk a versenybe a születési dátum vagy a szülői nyilatkozat hiánya miatt:1 dolgozat.

A KöMaL 2023. januári informatika feladatai