Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 4500. feladat (2013. január)

P. 4500. Egy kis gyöngy az ábrán látható két pályán csúszhat le az A pontból a B pontba. A pályák függőleges síkban fekvő körívek, melyek szimmetrikusak az A és B pontokon átmenő, a vízszintessel 45o-os szöget bezáró egyenesre.

a) Melyik pályán ér le hamarabb a gyöngy, és mit mondhatunk a végsebességekről, ha nincs súrlódás?

b) Mit állíthatunk a végsebességekről akkor, ha a súrlódás nem hanyagolható el, és a súrlódási együttható mindkét pályán ugyanakkora?

Közli: Sütt Dezső, Budapest

(4 pont)

A beküldési határidő 2013. február 11-én LEJÁRT.


Megoldásvázlat. \(\displaystyle a)\) Súrlódásmentes esetben a (2)-es pályán ér le hamarabb, de a végsebesség mindkét pályán ugyanakkora.

\(\displaystyle b)\) Ha mindkét test végig tud csúszni a pályáján, akkor az (1)-es pályán haladó végsebessége lesz nagyobb. (Elképzelhető azonban az is, hogy az (1)-es pályán el sem indul a gyöngy, illetve a (2)-es pályán haladó esetleg útközben megállhat.)


Statisztika:

74 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:Antalicz Balázs, Balogh Menyhért, Emri Tamás, Fekete Panna, Filep Gábor, Juhász Péter, Kaprinai Balázs, Putti Krisztián, Sági Olivér, Soós Tamás Sándor, Tóth Bálint.
3 pontot kapott:Bősze Zsófia, Fábián Kristóf, Hajós Mátyás, Huszár Emese, Mezősi Máté, Nagy Gergely, Nemes György, Wiandt Péter, Zsiros Ádám.
2 pontot kapott:20 versenyző.
1 pontot kapott:23 versenyző.
0 pontot kapott:11 versenyző.

A KöMaL 2013. januári fizika feladatai