Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 4720. feladat (2015. március)

P. 4720. A párátlanító készülék úgy működik, hogy a levegőt ventilátorral egy hűtött felületre fújja, és a lecsapódó párát egy tartályban összegyűjti. Mennyi hőt ad át a szoba levegőjének 15 óra alatt a 180 W-os készülék, ha közben 4 liter vizet gyűjtött össze? A szoba hőmérséklete \(\displaystyle 25~^\circ\)C.

Ha a párátlanítót hőszivattyúnak tekintjük, mekkora a jósági tényezője (a szobának leadott hő és az elektromos hálózatból felvett energia aránya)?

Közli: Vladár Károly, Kiskunhalas

(4 pont)

A beküldési határidő 2015. április 10-én LEJÁRT.


Megoldás: A pára lecsapódásakor leadott hő \(\displaystyle Q_1=9{,}7~\)MJ. A felhasznált elektromos energia \(\displaystyle W=9{,}7~\)MJ, ez teljes egészében hővé alakul: \(\displaystyle W=Q_2\). A hőszivattyúnak is tekinthető berendezés jósági tényezője \(\displaystyle \eta=\frac{Q_1+Q_2}{W}=2.\)

(Ha a levegő a nedves falak miatt párás, akkor az energiamérlegbe a falakon folyamatosan elpárolgó víz párolgáshőjét is számításba kell venni. Ekkor a párátlanító nem működik igazi hőszivattyúként, a ,,hatásfoka'' \(\displaystyle \eta=1\).)


Statisztika:

29 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:Fehér Balázs, Fekete Panna, Fülöp Erik, Németh 017 András, Olosz Balázs, Páhoki Tamás, Szentivánszki Soma , Szépfalvi Bálint.
3 pontot kapott:Radnai Bálint.
2 pontot kapott:19 versenyző.
1 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2015. márciusi fizika feladatai