Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 5234. feladat (2020. május)

P. 5234. Az ábra szerinti, függőleges szimmetriatengelyű, hengeres tartályt felül egy súlytalannak tekinthető dugattyú zár el. A 7 dm\(\displaystyle {}^3\) térfogatú edényben nincs levegő, csak \(\displaystyle T\) hőmérsékletű, telített vízgőzt tartalmaz. Mekkora munkát végzünk, ha a dugattyút lassan addig nyomjuk le, míg az folyadékba nem ütközik? A folyamat során az egész rendszer hőmérséklete állandó. Számítsuk ki és ábrázoljuk a végzett munkát a \(\displaystyle T\) hőmérséklet függvényében, ahol \(\displaystyle 100\;{}^\circ\mathrm{C}\le T\le 370\;{}^\circ\mathrm{C}\). (A telített vízgőz nyomására, sűrűségére és a víz sűrűségére vonatkozó adatokat vegyük a Négyjegyű függvénytáblázatokból!)

Közli: Légrádi Imre, Sopron

(4 pont)

A beküldési határidő 2020. június 10-én LEJÁRT.


Megoldás. A \(\displaystyle A\) keresztmetszetű dugattyút felülről \(\displaystyle p_0A\) erővel nyomja a külső légnyomás lefelé (\(\displaystyle p_0=101~\rm kPa\)), alulról pedig a gőz \(\displaystyle p_\text{gőz}A\) erővel felfelé. Állandó hőmérsékleten a gőznyomás állandó, tehát a (súlytalan) dugattyú lenyomásához állandó

\(\displaystyle F=\left(p_\text{gőz}-p_0\right)A\)

erőt kell kifejtenünk.

Az eredeti \(\displaystyle V_0\) térfogatban \(\displaystyle m=\varrho_\text{gőz}V_0\) tömegű vízgőz található. A teljes gőzmennyiség lecsapódásakor a térfogat

\(\displaystyle V_1=\frac{m}{\varrho_\text{víz}}=\frac{\varrho_\text{gőz}}{\varrho_\text{víz}}V_0\)

értékre csökken, a dugattyú elmozdulása tehát

\(\displaystyle \Delta x=\frac{V_0-V_1}{A},\)

az általunk végzett munka pedig

\(\displaystyle W=F\Delta x=\left(p_\text{gőz}-p_0\right)\left(1-\frac{\varrho_\text{gőz}}{\varrho_\text{víz}}\right) V_0.\)

Ebben a képletben \(\displaystyle \varrho_\text{gőz}\), \(\displaystyle \varrho_\text{víz}\) és \(\displaystyle p_\text{gőz}\) a hőmérséklet szerint változó mennyiségek, nagyságukat pl. a Négyjegyű függvénytáblázatokban találhatjuk meg. Feltételezve, hogy \(\displaystyle p_0=101\) kPa, az ábrán vázolt grafikonnak megfelelő \(\displaystyle W(T)\) értékeket kapjuk:

Látható, hogy a függvénykapcsolat nem monoton, hanem kb. \(\displaystyle T_0=350~^\circ\rm C\)-nál maximuma van. Eszerint előfordulhat, hogy két különböző hőmérsékletnél a vízgőz összenyomásakor végzett munka ugyanakkora. A hőmérséklet növelésekor a vízgőz nyomása ugyan fokozatosan nő (és emiatt egyre nagyobb erővel lehet csak lenyomni a dugattyút), azonban a gőz és a víz sűrűségének aránya is egyre növekszik. Így nagyobb erőt kisebb úton kell kifejtenünk, emiatt előfordulhat, hogy magasabb hőmérsékleten kisebb lesz a szükséges munkavégzés, mint egy alacsonyabb hőmérsékletnél.


Statisztika:

3 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:Ludányi Levente.
3 pontot kapott:Sas 202 Mór.
0 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2020. májusi fizika feladatai