Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 5370. feladat (2021. december)

P. 5370. Egy rövidlátó ember szemének közelpontja 8 cm-re van a szemétől szemüveg nélkül. Mekkora lesz a közelpontjának a távolsága, ha felveszi \(\displaystyle -5\) dioptriás szemüvegét?

Közli: Honyek Gyula, Veresegyház

(4 pont)

A beküldési határidő 2022. január 17-én LEJÁRT.


Megoldás. A közelpont az a legközelebbi pont, amit a szem még képes leképezni a retinára. Hasonlóan a távolpont az a legtávolabbi pont, amit még élesen látunk.

Egy \(\displaystyle -5\) dioptriás szórólencse fúkusztávolsága

\(\displaystyle f=-\frac{1}{5}~{\rm m}=-20~\rm cm.\)

Ha ez a lencse a szemünktől \(\displaystyle t\) távolságban lévő pontot \(\displaystyle k=-8\) cm-re képezi le (a negatív előjel annak felel meg, hogy a látszólagos kép a lencsének a szemünkkel ellentétes oldalán jön létre), akkor a lencsetörvény szerint fennáll, hogy

\(\displaystyle \frac{1}{t}+\frac{1}{(-8~\rm cm)}=\frac{1}{(-20~\rm cm)},\)

ahonnan \(\displaystyle t\approx 13~\)cm adódik. Ebből a pontból kiinduló fénysugarak a lencse után úgy haladnak tovább, mintha a 8 centiméternyire lévő közelpontból indultak volna, tehát ezeket a szem még éppen képes a retinára fókuszálni.

Megjegyzés. A szórólencsés szemüveg nemcsak a közelpont, hanem a távolpont távolságát is megnöveli, éppen ez a célja, hogy a rövidlátó ember viszonylag közeli távolpontját messzire, akár a ,,végtelenbe'' tolja.


Statisztika:

67 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:Antalóczy Szabolcs, Beke Bálint, Biebel Botond, Brezina Gergely, Bubics Gergely Dániel, Csonka Illés, Czirók Tamás, Elekes Dorottya, Fábián-Kovács Árpád, Ferencz Kamilla, Gábriel Tamás, Hauber Henrik, Hegedűs Máté Miklós, Hegymegi Balázs, Josepovits Gábor, Juhász Júlia, Juhász-Molnár Erik, Kovács Kinga, Kovács Kristóf , Kuremszki Bálint, Marozsi Lenke Sára, Mészáros Ádám, Molnár Kristóf, Nagy 456 Imre, Nemeskéri Dániel, Pethő Dorottya, Schmercz Blanka, Seprődi Barnabás Bendegúz, Szabadszállási-Tóbi Zsolt, Tatár Ágoston, Téglás Panna, Vadász Roland, Vágó Botond, Veszprémi Rebeka Barbara, Vig Zsófia, Waldhauser Miklós, Yokota Adan.
3 pontot kapott: Bagu Bálint, Albert Máté, Bálint Máté, Bogdán Benedek, Buzási-Temesi Imre, Mucsi Viktor.
2 pontot kapott:3 versenyző.
1 pontot kapott:4 versenyző.
0 pontot kapott:2 versenyző.
Nem versenyszerű:11 dolgozat.
Nem számítjuk a versenybe a születési dátum vagy a szülői nyilatkozat hiánya miatt:1 dolgozat.

A KöMaL 2021. decemberi fizika feladatai