Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 5384. feladat (2022. február)

P. 5384. Egy vékony, homogén, függőleges pálca tetején kicsiny golyó helyezkedik el. A pálca tömegéhez képest a golyó tömege elhanyagolható, és a pálca súrlódásmentesnek tekinthető asztalon áll. A pálca egyszer csak eldől. Mikor csapódik a golyó nagyobb sebességgel az asztallapra, ha a pálca tetejére van ragasztva, vagy ha egyszerűen csak rátettük a pálcára, ahonnan nagyon könnyen lebillenhet?

(A merev testek forgómozgásáról rövid cikk olvasható a KöMaL honlapján. (www.komal.hu/cikkek/cikklista.h.shtml.)

Közli: Honyek Gyula, Veresegyház

(4 pont)

A beküldési határidő 2022. március 16-án LEJÁRT.


Megoldás. I. eset: A pálca tetejéhez ragasztott kicsiny golyó becsapódási sebessége mindvégig a pálca végpontjának sebességével egyezik meg. Ez a sebesség, ha a pálca szögsebessége \(\displaystyle \omega\), \(\displaystyle v_1=L\omega\), hiszen az alsó végpont a becsapódás pillanatában áll. Az energiamegmaradás törvénye szerint

\(\displaystyle mg\frac{L}{2}=\frac{1}{2}\left(\frac{1}{3}mL^2\right)\omega^2,\)

ahonnan

\(\displaystyle \omega=\sqrt{\frac{3g}{L}}, \qquad \text{tehát} \qquad v_1=\sqrt{3gL}.\)

Megjegyzés. Elvben elképzelhető lenne, hogy a pálca dőlése közben valamikor az alsó végpontja elválik az asztaltól, és emiatt a fenti számolás nem lenne helyes. Belátható, hogy ez nem következik be, mert az asztal által kifejtett, függőlegesen felfelé irányuló nyomóerő a mozgás során mindvégig pozitív marad, nem csökken le nullára.

II. eset: Ha a kis golyó nincs odaerősítve a pálcához, akkor annak már a mozgás kezdetekor lebillen a pálcáról és \(\displaystyle L\) magasságból függőlegesen, szabadon esik. Ilyenkor a golyó végsebessége

\(\displaystyle v_2=\sqrt{2gL},\)

ami kisebb, mint az első eset becsapódási sebessége.


Statisztika:

42 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:Bányai Kristóf, Bencz Benedek, Biebel Botond, Czirók Tamás, Gábriel Tamás, Horváth 221 Zsóka, Kertész Balázs, Kovács Kinga, Kovács Kristóf , Lighuen Belián Paz, Mészáros Ádám, Molnár Kristóf, Mozolai Bende Bruno, Nemeskéri Dániel, Pethő Dorottya, Schmercz Blanka, Somlán Gellért, Tárnok Ede , Téglás Panna, Toronyi András, Vágó Botond, Vig Zsófia.
3 pontot kapott:Antalóczy Szabolcs, Bogdán Benedek, Csonka Illés, Gázmár Kolos, Papp Marcell Imre, Seprődi Barnabás Bendegúz, Varga Mária Krisztina, Waldhauser Miklós.
2 pontot kapott:6 versenyző.
1 pontot kapott:2 versenyző.
0 pontot kapott:2 versenyző.
Nem versenyszerű:2 dolgozat.

A KöMaL 2022. februári fizika feladatai