Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 5451. feladat (2022. december)

P. 5451. Egy garázs váltóáramú ellátását háromfázisú betáplálással oldják meg. Ehhez öteres kábelt használnak, mind az öt ér azonos anyagú és keresztmetszetű. Az egyik vezeték (zöld-sárga) az érintésvédelmi föld, amin hibamentes használat esetén nem folyik áram. A (kék) nullvezető potenciálja mindig nulla, gyakorlatilag mindig földpotenciálon van. A három fázisvezetőben (barna, fekete és szürke) olyan módon változik a szinuszos potenciál, hogy az effektív érték \(\displaystyle 230\) V, és bármely két fázisvezető potenciálja között \(\displaystyle 120^\circ\)-os a fáziskülönbség. Az egyes fázisvezetők és a nullvezető közé ohmos fogyasztókat kapcsolunk.

\(\displaystyle a)\) Mekkora effektív feszültséget mérhetünk két különböző fázisvezető között?

\(\displaystyle b)\) Mekkora a nullvezető effektív árama, ha két fázisvezetőben 10–10 A áram folyik, de a harmadik fázisvezetőn nem folyik áram?

\(\displaystyle c)\) Mekkora a nullvezető effektív árama, ha mind a három fázisvezetőkben 10 A áram folyik?

\(\displaystyle d\)) Mekkora a nullvezető legkisebb és legnagyobb effektív árama, ha egyik fázisvezető effektív árama se haladja meg a 10 A-es értéket?

Közli: Honyek Gyula, Veresegyház

(4 pont)

A beküldési határidő 2023. január 16-án LEJÁRT.


Megoldás. \(\displaystyle a)\) Jól ismert és könnyen bizonyítható (többféleképpen is), hogy két fázisvezető között a feszültség \(\displaystyle 230\,\textrm{V}\cdot \sqrt{3}=400\,\textrm{V}\).

\(\displaystyle b)\) Ugyancsak többféleképpen is beláthatjuk, hogy a nullvezető (effektív) árama 10 A.

\(\displaystyle c)\) Érdekes észrevenni, hogy ilyenkor a nullvezető árama 0.

\(\displaystyle d)\) A legkisebb áramérték a nulla, ami akkor következik be, ha mind a három fázis azonos módon van terhelve, az áramkör kiegyenlített.

Megmutatjuk, hogy a legnagyobb áramerősség csúcsértéke a nullvezetőben \(\displaystyle \sqrt2\cdot 10~{\rm A}\approx 14~\)A, vagyis a legnagyobb effektív áramerősség 10 A. Ezt például a forgóvektoros ábrázolással láthatjuk be. Vegyünk fel három egységvektort (legyenek ezek \(\displaystyle \boldsymbol e\), \(\displaystyle \boldsymbol f\) és \(\displaystyle \boldsymbol g\)), amelyek egymással \(\displaystyle 120^\circ\)-os szöget zárnak be (lásd a nem méretarányos ábra bal oldalát). Az egyes fázisvezetőkben folyó (amper egységekben mért) áram az

\(\displaystyle \alpha\cdot {\boldsymbol e}, \qquad (0\le \alpha\le 14),\)

\(\displaystyle \beta\cdot {\boldsymbol f}, \qquad (0\le \beta\le 14),\)

\(\displaystyle \gamma\cdot {\boldsymbol g}, \qquad (0\le \gamma\le 14)\)

vektorokkal adható meg. A nullvezető áramának forgóvektora a fenti három vektor összege és ennek az áramnak a csúcsértéke az \(\displaystyle OC\) távolsággal egyezik meg (lásd az ábra jobb oldalát).

Rajzoljunk egy \(\displaystyle O\) középpontú, \(\displaystyle OK=\sqrt2\cdot 10\approx 14\) egység sugarú kört. Ennek \(\displaystyle O\) középpontjából indítjuk a vektorsokszöges összeadást, vagyis a középpontból mérjük fel az egyik fázisvezetőn folyó áram forgóvektorát. Ennek \(\displaystyle A\) végpontjából mérjük fel a második fázisvezető áramvektorát, és így a kékkel jelölt, rombusz alakú tartomány valamelyik \(\displaystyle B\) pontjába juthatunk el. Végül a \(\displaystyle B\) pontból indítva felmérjük a \(\displaystyle \gamma\cdot {\boldsymbol g}\) vektort, végül tehát a kék és a piros tartomány egyesítettjének (egy \(\displaystyle 10\) egység oldalú szabályos hatszögnek) a belsejébe, vagy annak határára kerülünk.

Láthatjuk, hogy \(\displaystyle OC\le \sqrt2\cdot 10\approx 14\), vagyis sehogy nem tudunk kilépni a kb. 14 A-es körből. A maximális, 14 amperes értéket hat esetben kaphatjuk meg, az ezekhez tartozó \(\displaystyle (\alpha,\beta,\gamma)\) számhármasokat az ábrán a hatszög csúcsainál tüntettük fel. Láthatjuk, hogy a nullvezető áramának csúcsértéke akkor lesz 14 A (a \(\displaystyle C\) pont akkor esik a körvonalra), ha vagy csak egy fázisvezetőben folyik áram, és annak csúcsértéke 14 A (tehát az effektív értéke 10 A), vagy ha csak két fázisvezetőben folyik \(\displaystyle 14-14\) A csúcsértékű (10 A effektív értékű) áram, és a harmadik fázisvezetőben nem folyik áram.

Megjegyzés. Megfontolásaink során kihasználtuk, hogy mindhárom fázisvezető terhelése tisztán ohmos, emiatt az áramok a feszültségekkel azonos fázisúak. Ha a terhelés induktív és/vagy kapacitív elemeket is tartalmazna, a nullvezető effektív áramerőssége meghaladhatná a 10 ampert.


Statisztika:

7 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:Klement Tamás, Nemeskéri Dániel, Tomesz László Gergő.
2 pontot kapott:1 versenyző.
1 pontot kapott:1 versenyző.
0 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2022. decemberi fizika feladatai