Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2006. szeptemberi informatika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


I-jelű feladatok

A beküldési határidő 2006. október 16-án LEJÁRT.


I. 136. A Sudoku nevű játékban egy 9×9-es táblázatot kell kitölteni 1 és 9 közötti számokkal úgy, hogy minden sorban, oszlopban és 3×3-as kis négyzetben csak egyszer fordulhatnak elő a számjegyek. Az alábbi ábrán egy helyesen kitöltött táblázatot, és egy még megoldásra várót találhatunk (Jó szórakozást hozzá!)

A sorokban szereplő számokat egymás után írva egy szövegfájlban tároljuk. Készítsünk programot, amely eldönti egy tetszőleges adatsorról, hogy kielégíti-e a Sudoku szabályait.

Beküldendő a program forráskódja.

(10 pont)

megoldás, statisztika


I. 137. Blöki kutyus nem ért az informatikához. Ezért, amikor megkaparintotta a lapot, amin egy EXCEL-be gépelendő adatsor volt, helytelenül dolgozta azt fel, és a rágás következtében sajnos pár adat eltűnt. A dokumentumból az alábbi információk maradtak fenn:

Állítsuk helyre a teljes táblázatot. Beküldendő az Excel fájl.

(10 pont)

megoldás, statisztika


I. 138. Készítsünk JPG fájlt, amin a Kömal felirat látható 72-es méretű, vastag, Arial betűtípussal, nagy kezdőbetűvel. A kép bal felső sarka a K betű bal felső sarkával essen egybe. Készítsünk kliens oldali térképet (html nyelvben <map> parancs). A lefedés legalább 95%-os pontosság mellett a lehető legkevesebb koordináta megadásával történjen. A kép fekete pixeleket tartalmazó részére kattintva a www.komal.hu weblap nyíljon meg, a fehér felület ne vezessen sehova.

Beküldendő a JPG és HTML fájl.

(10 pont)

megoldás, statisztika


S-jelű feladatok

A beküldési határidő 2006. október 16-án LEJÁRT.


S. 19. Adott egy típusos fájl, az alábbi rekordszerkezettel:

Nev: 35 karakter
Cim: 50 karakter
Tel: 12 karakter
Pont: egész szám (0 és 6000 közötti számokat tárolunk!)

A fájl néhány százezer adattal van feltöltve, és név szerint rendezett. Készítsünk programot, a pontszám alapján vett rangsorban szereplő, középső három pontszámot elért személy adatainak megjelenítésére. Ha a pontszám alapján több személy is ,,középre esik'' akkor minden érintett adatát jelenítsük meg. Az eredmény monitoron jelenjen meg, nem hozhatunk létre új fájlt, és nem írhatunk a meglévőbe (nem rendezhetjük azt). A feldolgozás során legfeljebb 64 kb memóriát használhatunk fel.

Beküldendő a program forráskódja.

(10 pont)

megoldás, statisztika


Figyelem!

Az informatika feladatok megoldásait ne e-mailben küldd be! A megoldásokat az Elektronikus munkafüzetben töltheted fel.