Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2012. októberi fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2012. november 12-én LEJÁRT.


M. 326. Iránytű felett függesszünk fel patkó- vagy rúdmágnest, forgassuk körül lassan 360o-kal, s figyeljük meg közben az iránytű változásait! Végezzük el a kísérletet a mágnes és az iránytű különböző távolságai mellett, és írjuk le a mágnestű viselkedését!

Selényi Pál (1884-1954) feladata

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2012. november 12-én LEJÁRT.


P. 4465. Miért ,,látható'' hidegben a lehelet?

Lánczos Kornél fizikaverseny, Székesfehérvár

(3 pont)

megoldás, statisztika


P. 4466. A villanymozdonyok áramszedője - amin nagy áram folyik keresztül - gyakran szikrázik. Ugyanekkora áram folyik a mozdony kerekein keresztül a sínekbe is. Miért nem szikráznak a kerekek?

Közli: Gnädig Péter, Vácduka

(3 pont)

megoldás, statisztika


P. 4467. A leállósávon várakozó rendőrautó mellett elhúz egy gépkocsi, az általa elérhető legnagyobb, 108 km/h sebességgel. A rendőrautóban pillanatok alatt kiderül, hogy a gépkocsit ellopták. Tíz másodperc múlva indul az ellopott gépkocsi után a négykerék-meghajtású rendőrautó, amelynek csúcssebessége 162 km/h. Az úton a tapadási súrlódási együttható 0,4. Jó lenne másfél kilométeren belül utolérni a menekülőt, hogy ne fussanak be a városi forgalomba. Sikerül-e?

Közli: Szombathy Miklós, Eger

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4468. R sugarú körlemezből kivágunk egy r sugarú körlemezt, az ábrán látható módon. Mekkora r/R arány esetén lesz a megmaradt darab tömegközéppontja a körlemez közepétől legfeljebb R/100 távolságra?

Közli: Tornyos Tivadar Eörs, Budapest

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4469. Azonos pontban felfüggesztett, azonos hosszúságú fonalakon lógó, m1 és m2 tömegű testeket feszes fonalakkal a függőleges iránytól jobbra és balra azonos szöggel kitérítünk, majd egy adott pillanatban egyszerre magukra hagyjuk őket. A testek mozgásuk során tökéletesen rugalmatlanul ütköznek. A testek helyzetét a pálya legmélyebb pontján átmenő vízszintes sík feletti magassággal jellemezzük. (A közegellenállás elhanyagolható.) Adjuk meg a rugalmatlan ütközés utáni legnagyobb magasság és a kezdeti magasság hányadosát!

Közli: Kotek László, Pécs

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4470. Az A és B tartályt vékony, rövid cső köti össze. Az A tartály térfogata háromszor akkora, mint a B tartályé. Kezdetben mindkét tartályban 20 oC hőmérsékletű, 105 Pa nyomású levegő van. Ezután A-t 100 oC-ra melegítjük, és ezen a hőmérsékleten tartjuk, miközben B hőmérséklete változatlanul 20 oC. Hány százalékkal változik az egyes tartályokban lévő gáz tömege, és mekkora lesz a nyomás?

Budó Ágoston fizikaverseny, Szeged

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4471. Két 3 V-os telepet párhuzamosan kapcsolunk. Az egyik belső ellenállása 3 \Omega, a másiké 2 \Omega. Ezek után 10 \Omega külső ellenállást kapcsolunk a telepekre. Mekkora lesz a kapocsfeszültség, és mekkora a telepeken átfolyó áram?

Közli: Simon Péter, Pécs

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4472. Két tekercs helyezkedik el ugyanazon a zárt vasmagon. Az egyik induktivitását 4 henrynek, a másikét 9 henrynek mérjük ezen a vasmagon. Ezután a két tekercset sorba kapcsoljuk. Mekkora lesz az eredő induktivitás?

Közli: Radnai Gyula, Budapest

(5 pont)

megoldás, statisztika


P. 4473. Az emberi test 0,06 tömegszázaléka kálium, ennek 0,012%-a 40-es tömegszámú kálium izotóp, ami radioaktív \beta-bomló 1,3 milliárd év felezési idővel. Hány \beta-bomlás történik másodpercenként egy 60 kg-os ember testében a benne lévő kálium miatt?

Közli: Vass Miklós, Budapest

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4474. Adjunk becslést, hogy mekkora alumíniumgolyó maradhat mozdulatlanul a Naprendszerben! Hol? (A Naprendszer anyagáramlásaitól és a bolygók, holdak stb. hatásaitól eltekintünk.)

Adatok: A Nap fényteljesítménye (más néven luminozitása) 3,8.1026 W, tömege 1,989.1030 kg, az alumínium sűrűsége 2700 kg/m3.

Közli: Szabó Attila, Pécs, Leővey Klára Gimn.

(5 pont)

megoldás, statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait honlapunkon keresztül küldheted be:

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)