Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2013. májusi fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2013. június 10-én LEJÁRT.


M. 333. Kisméretű, kormozott üveglombikban lévő levegő hőmérsékletét mérjük hőmérővel. Helyezzük el a lombikot egy nagyobb teljesítményű izzólámpa közelében, és mérjük meg, hogyan függ az állandósult hőmérséklet a lámpától mért távolságtól.

Varga István (1952-2007) feladata

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2013. június 10-én LEJÁRT.


P. 4540. Hőszigetelt edényben lévő 30 oC-os vízbe 1 kg -30 oC-os jeget teszünk. Elképzelhető-e, hogy nem történik halmazállapotváltozás?

Szegedi Ervin (1956-2006) feladata

(3 pont)

megoldás, statisztika


P. 4541. Mekkora az Egyenlítőn merőlegesen a földbe szúrt, 1 m magas bot árnyéka

a) június 21-én délben;

b) június 21-én, a delelés után 2 órával?

Közli: Gnädig Péter, Vácduka

(5 pont)

megoldás, statisztika


P. 4542. Mekkora az ábrán látható ellenálláshálózat eredő ellenállása a két végpontja között, ha mindegyik ellenállás azonos R nagyságú?

Közli: Gáspár Merse Előd, Budapest

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4543. Buborékfújás közben gyakran tapasztalhatjuk, hogy a kezdetben színpompás buborékok közvetlenül a kipukkanásuk előtt színtelenné válnak, el is sötétednek. Mi a jelenség magyarázata?

Közli: Vigh Máté, Budapest

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4544. Gramm kijelzésű elektronikus konyhamérlegen mérve egy ceruza, egy radír és egy toll tömegét, mindhárom egyaránt 1 grammnak adódik. A ceruza és a toll együtt 2 gramm, a ceruza és a radír együtt szintén 2 gramm. Mindhármat feltéve a mérlegre, az 3 grammot jelez. Ugyanekkor a toll és a radír együtt a mérleg szerint ugyancsak 3 gramm! Hogy lehet ez? Milyen határok közé eshet az egyes tárgyak tömege? Mit állíthatunk a három tárgy tömegének összegéről?

Közli: Radnai Gyula, Budapest

(5 pont)

megoldás, statisztika


P. 4545. Kezdetben nyugalomban lévő kiskocsihoz két függőleges, A keresztmetszetű, hengeres edényt rögzítünk, amelyeket csappal ellátott, vékony, vízszintes cső köt össze. Az edények tengelyének távolsága L. A bal oldali edénybe \varrho sűrűségű folyadékot öntünk, ekkor a nyugalomban lévő rendszer teljes tömege m.

Mekkora sebességgel mozog a kiskocsi a csap kinyitása után abban a pillanatban, amikor az edényekben a folyadékszintek sebessége v? (A gördülő ellenállást, a csapágysúrlódást és a légellenállást elhanyagolhatjuk.)

Közli: Kotek László, Pécs

(5 pont)

megoldás, statisztika


P. 4546. A=0,5dm2 keresztmetszetű, hőszigetelt, függőleges henger felső része rögzített. A hengerben kezdetben \ell0=50 cm hosszúságban p0=105 Pa nyomású hélium van, amelyet a külső, szintén p0 nyomású levegőtől egy rögzített, m=10 kg tömegű, hőszigetelő dugattyú zár el. A rögzítést megszüntetve a dugattyú a hengerben súrlódásmentesen mozoghat.

a) Milyen hosszú a hengerben az elzárt hélium, amikor a dugattyú sebessége maximális?

b) Mekkora a dugattyú maximális sebessége?

c) Mekkora az elzárt gázoszlop maximális hossza?

Közli: Zsigri Ferenc, Budapest

(5 pont)

megoldás, statisztika


P. 4547. Vízszintes, földelt fémpadló felett \ell magasságban leng az \ell hosszúságú fonálinga. Lengésideje T1=2,00 s. Mekkora töltést vittünk fel az inga m=25 gramm tömegű nehezékére, ha a lengésideje T2=1,96 s-ra csökkent?

Közli: Légrádi Imre, Sopron

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4548. Tökéletes szigetelőszálra felfüggesztett, eredetileg U0 feszültségre feltöltött fémgömböt magára hagyunk a \varrho=2\cdot 10^{16}\,\Omega\cdot\rm m fajlagos ellenállású levegőben. Mennyi idő alatt csökken az így kapott kondenzátor feszültsége U0/2-re?

Közli: Juhász Péter, Budapest, Piarista Gimn.

(5 pont)

megoldás, statisztika


P. 4549. A tirisztor egy félvezetőből készült, sokoldalúan használható áramköri elem, amelynek különös áram-feszültség karakterisztikája van (lásd az 1. ábrát).

1. ábra

A tirisztort a 2. ábrán látható kapcsolásba kötjük, és az U0 feszültséget zérusról lassan Umax -ig növeljük, majd - szintén lassan - lecsökkentjük 0-ra. Ábrázoljuk az áramerősséget az U0 feszültség függvényében, ha

2. ábra

a) R=2\frac{U_1}{I_1} és U_{\max}=7\,U_1,

b) R=20\frac{U_1 }{I_1 } és U_{\max}=30\,U_1.

Közli: Vankó Péter, Budapest (Román-Magyar Előolimpiai Fizikaverseny)

(5 pont)

megoldás, statisztika


P. 4550. Két egyforma, d átmérőjű, igen hosszú, elhanyagolható ellenállású egyenes vezető egymástól {D=50\,d} távolságra helyezkedik el (L\ggD). A vezetők egyik végét U feszültségű telep, másik végét R ellenállás köti össze. Mekkora az R ellenállás, ha a vezetők között fellépő elektromos és mágneses erők egyenlő nagyok?

Közli: Bilicz Sándor, Budapest

(6 pont)

megoldás, statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait honlapunkon keresztül küldheted be:

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)