Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 4544. feladat (2013. május)

P. 4544. Gramm kijelzésű elektronikus konyhamérlegen mérve egy ceruza, egy radír és egy toll tömegét, mindhárom egyaránt 1 grammnak adódik. A ceruza és a toll együtt 2 gramm, a ceruza és a radír együtt szintén 2 gramm. Mindhármat feltéve a mérlegre, az 3 grammot jelez. Ugyanekkor a toll és a radír együtt a mérleg szerint ugyancsak 3 gramm! Hogy lehet ez? Milyen határok közé eshet az egyes tárgyak tömege? Mit állíthatunk a három tárgy tömegének összegéről?

Közli: Radnai Gyula, Budapest

(5 pont)

A beküldési határidő 2013. június 10-én LEJÁRT.


Megoldásvázlat. A 7 mérési adat - a megadott 0,5 g leolvasási pontosság miatt - még ideális mérleg esetén is 14 egyenlőtlenséggel korlátozza a testek tényleges tömegét. Ezekből megkapható, hogy a toll és a radír tömege 1 gramm és 1,5 gramm közé esik, a ceruza tömege 0,5 gramm és 1 gramm közötti, és a három test tömegének összege több, mint 3 gramm, de kevesebb 3,5 grammnál.


Statisztika:

63 dolgozat érkezett.
5 pontot kapott:Antalicz Balázs, Asztalos Bogdán, Balogh Menyhért, Berezvai Orsolya, Berta Dénes, Bingler Arnold, Blum Balázs, Bohner Adrián, Csathó Botond, Czett Antal, Czipó Bence, Demeter Dániel, Dinev Georgi, Dombai Tamás, Emri Tamás, Fehér Zsombor, Fekete Panna, Fonyó Viktória, Forrai Botond, Gróf Viktória, Horváth János, Janzer Barnabás, Koch Lilla, Kollarics Sándor, Kovács Miklós 996, Kozár Eszter, Maga Balázs, Medek Ákos, Mezősi Máté, Nagy 119 Dóra, Nagy Kartal, Öreg Botond, Papp Roland, Reitz Angéla, Sal Kristóf, Sárvári Péter, Seress Dániel, Trócsányi Péter, Váli Tamás, Varju Ákos, Virágh Anna.
4 pontot kapott:Bakó Máté, Fábián Kristóf, Garai Zoltán, Kasza Bence, Molnár Zsolt, Rosta Evelin, Szilágyi 585 Dezső, Tolnai Balázs, Wiandt Péter.
3 pontot kapott:5 versenyző.
2 pontot kapott:4 versenyző.
1 pontot kapott:4 versenyző.

A KöMaL 2013. májusi fizika feladatai