KöMaL - Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
 English
Információ
A lap
Pontverseny
Cikkek
Hírek
Fórum
Cikklista
Trükkös

Rendelje meg a KöMaL-t!

Kifordítható

tetraéder

VersenyVizsga portál

Kísérletek.hu

Matematika oktatási portál

P. A. M. Dirac (1902-1984)

Idén emlékeznek meg a világ fizikusai (és talán mások is) a 100 éve született Paul Adrien Maurice Dirac Nobel-díjas angol fizikusról. Diracot nemcsak a fizikai Nobel-díj, no meg a rokonság kötötte össze Wigner Jenővel (az ő húgát vette feleségül, örökbefogadott fia, Dirac Gábor még feladatot is tűzött ki a KöMaL-ban), hanem hasonló ,,ízlésük'' is: mindketten nagyon nagyra tartották a matematikai szépség szerepét a fizikai elméletekben. Dirac alkotta meg - többek között - az elektron relativisztikus hullámegyenletét, ő jósolta meg az antirészecskék létezését, és ő dolgozta ki az elektromágneses sugárzások kvantumelméletét is.

Emlékét három - pontversenyen kívüli - feladvánnyal idézzük fel.

1. Hol készült a fénykép?

2. Mit fejez ki az emlékkövön látható furcsa egyenlet?

3. Vajon hogyan oldotta meg Dirac - állítólag fejben - az alábbi játékos matematikai feladatot, vagy ha nem is igaz ez a ,,legenda'', miért éppen az ő nevéhez kapcsolja az utókor ezt az egyszerűségében lenyűgöző megoldást?

Hét ember elmegy kókuszdiót gyűjteni. Találnak is jó sokat, de rájukesteledik, így az osztozkodást reggelre hagyva lefekszenek aludni. Éjszaka az egyikük felébred, s nem bízván a társaiban egymaga akarja 7 részre osztani a dió-kupacot. Ezt 1 maradékkal meg is tudja tenni. Az ,,egyheted'' részt eldugja, a maradékot a fa tetején figyelő majomnak dobja, s visszafekszik aludni. Az éjszaka során mind a 6 társa egymás után ugyanígy jár el (mindig 1 dió marad), s reggel - mintha éjszaka mi sem történt volna - közösen is elosztják a kupacot (s az 1 maradékot a majomnak adják). Legalább hány diót gyűjtöttek összesen?

G. P.

Dirac és a kókuszdiók

Támogatóink:   Ericsson   Cognex   Emberi Erőforrás Támogatáskezelő   Emberi Erőforrások Minisztériuma   Nemzeti Tehetség Program    
MTA Energiatudományi Kutatóközpont   MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont     Nemzeti
Kulturális Alap   ELTE   Morgan Stanley