Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Fórum: TeX minitanfolyam

TeX minitanfolyam

Matematikával és fizikához kapcsolatos írásokban gyakran van szükségünk képletekre. Ehhez szeretnénk lehetőséget biztosítani azzal, hogy a hozzászólásokban és megoldásokban megengedjük és értelmezzük számos TeX (a görög τεχνικα szó első három betűje, ejtsd: tehh) parancs használatát. Az egyszerű, képlet nélküli szövegek esetében ez alig jelent különbséget, ugyanakkor a képletek szerkesztésére a TeX rengeteg eszközt nyújt.

A TeX egy igen elterjedt kiadványszerkesztő program, pontosabban programnyelv, ami kiválóan alkalmas matematikai képleteket tartlamazó szövegek számítógépes szerkesztésére, tördelésére. A legtöbb matematikai és fizikai folyóiratot — mint például a KöMaL-t is — a TeX valamelyik változatával készítik.

Az elterjedt irodai szövegszerkesztőkkel szemben a TeX nem egy WYSIWYG (What You See Is What You Get) rendszer. Sokkal inkább emlékeztet a C, Pascal vagy más programnyelvek, illetve a különböző metanyelvek (pl. a HTML) használatára. Amikor TeX-ben szöveget írunk, egy egyszerű szövegfájlban leírjuk, hogy a majdani dokumentum hogyan épüljön fel. Az így kapott forrást utána feldolgozzuk a TeX fordítóprogramjával. A forrásból azután a fordítóprogram állítja össze az oldalakat. A legtöbb rendszerben további programok szolgálnak az eredmény megtekintésére vagy kinyomtatására.

Ezen a minitanfolyamon igyekszünk bemutatni azokat a TeX parancsokat, amelyeket a fórumban és az elektronikus munkafüzetben felhasználhatsz. A megengedett parancskészlet szűkített; egy igazi TeX rendszer ennél sokkal több parancsot ismer. Ugyanakkor a készletet néhány olyan paranccsal is kibővítettük, amely nem része a TeX-nek; például, noha táblázatokat lehetne készíteni TeX eszközökkel is, a táblázatkészítéshez olyan új parancsokat definiáltunk, amelyek közelebb állnak a HTML világához.

A minitanfolyam mindegyik oldalán megtalálhatod a „gyakorlópályát”. Beírhatsz egy legfeljebb 1024 bájt hosszú TeX forrásszöveget, azután megláthatod, mi lesz belőle. Az éppen tanultak gyakorlásához feladatokat is adunk.

Kezdődjön a tanfolyam!

Gyakorló pálya

TeX forrás:
Eredmény: