Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Fórum: TeX minitanfolyam

A TeX parancsok felépítése

A TeX forrásban, vagyis abban a szövegben, amit beírunk, a leendő dokumentum felépítését írjuk le. Nem csak magát a szöveget, hanem a szöveg formázásához szükséges parancsokat is. Lesznek olyan parancsaink, amelyek a betűtípust adják meg, de lesznek olyanok is, amik például egy matematikai szimbólumot illesztnek a szövegbe. Először tehát lássuk, mi is különbözteti meg a közönséges szöveget a különböző parancsoktól.

A legtöbb karakter, betű önmagában azt jelenti, hogy a szövegben szerepeljen az a betű. Ha például azt írjuk be, hogy „Indul a görög texelni”, akkor — talán nem meglepő, de — a fordítás után az lesz az eredmény, hogy „Indul a görög texelni”. Ezért a TeX forrásnak a szöveget tartalmazó része jól olvasható, a külső szemlélő nem is veszi észre, hogy itt nem közönséges szövegről van szó.

Természetesen vannak kivételek is. Vannak olyan betűk, aminek különleges jelentése van, mégpedig: a $, %, ^, _, &, #, {, }, ~ és \ karakterek. Ezeket a későbbiekben részletesen tárgyalni fogjuk, ezen az oldalon a legfontosabbal, a \ (backslash, ejtsd: bekszles) karakterről lesz szó.

A \ karakter egy TeX parancs kezdetét jelenti. Ha a \ után közvetlenül egy olyan karakter áll, ami nem betű, akkor a parancs ebből a két karakterből áll. (Például a 1\23 szöveg három részből épül fel: egy 1-es számjegyből, a \2 parancsból és egy 3-as számjegyből.) Ha viszont a \ után (kis- vagy nagy-) betű áll, akkor a parancs az első olyan karakterig tart, ami nem betű. Ha ez a karakter szóköz, a szóközt is a parancs részének tekintjük. Ez segít abban, hogy a parancsot a következő betűtől elválaszthassuk.

Tekintsük például a következő sort.

\centerline{Hello \bf World!}

Ez a sor a következő elemekből épül fel:

\centerline Ez azt jelenti, hogy egy középre rendezett sort szeretnénk írni
{ A középre rendezendő szöveg kezdetét jelöli
Hello A szövegbe beillesztjük a H,e,l,l,o betűket és egy szóközt
\bf félkövér módba váltunk
World! A szövegbe beillesztjük a W,o,r,l,d betűket és egy felkiáltójelet
} A középre rendezendő szöveg végét jelöli

Figyeljük meg, hogy a \bf előtti szóköz bekerül a szövegbe, míg a közvetlenül utána álló szóköz nem. Ha a parancs után még egy szóközt helyeznénk el, az már bekerülne.

Feladat. A fenti TeX példát másold a gyakorlópályára! Próbálkozz más szövegekkel is!

következő oldal ↷

Gyakorló pálya

TeX forrás:
Eredmény: