Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A játéktól a kutatásig - Varga Tamás és Szendrei Julianna munkásságának szellemében

Varga Tamás (1919-1987) a 20. századi magyar matematikatanítás legnagyobb nemzetközi hírű megújítója volt. Két, hazánkban és külföldön egyaránt elismert tanítványa és munkatársa, C. Neményi Eszter és Szendrei Julianna alapították meg 1991-ben a Varga Tamás Tanítványainak Emlékalapítványát. Az alapítvány megalakulásától kezdve évről évre támogatja a Varga Tamás Módszertani Napok szervezését. Ezeken hazai és külföldi kutatók, tanárok, a közoktatás és a felsőoktatás matematikatanítása iránt elkötelezett szaktekintélyei tartanak előadásokat, vezetnek foglalkozásokat magyar tanítóknak, tanároknak, érdeklődőknek.

Tavaly óta sajnos már nincs közöttünk Szendrei Julianna, aki mint tanár és mint kutató élte, követte végig az elmúlt négy évtizedben a matematikatanításnak és megújításának szépségeit, kínjait, buktatóit. 1970-től az Országos Pedagógiai Intézet munkatársaként részt vett a Varga Tamás által vezetett csoportban a matematikatanítás korszerűsítésében. 1991-től haláláig az ELTE Tanító- és Óvónőképző Kar Matematika tanszékének tanszékvezetője volt. Emlékére rendezték meg 2014. május 9-10-én a ,,Gondolod, hogy egyre megy?'' nemzetközi konferenciát a matematikadidaktika területén végzett kutatásokról, valamint a gyakorlatban kipróbált matematikatanítási eljárásokról, játékokról.

A konferencia egyik szekciója volt ,,A játék matematikája'', és ehhez csatlakozott a Varga Tamás Alapítvány középiskolai tehetséggondozó programja, ,,A játéktól a kutatásig'' egyik hétvégi rendezvénye. A diákoknak és tanáraiknak szóló sorozat 2010 óta évi egy alkalommal a Varga Tamás Módszertani Napokhoz ,,diákszekcióként'' kapcsolódik. Azokban az években, amikor sikeresen pályázott a Kiváló Tehetségpontként akkreditált alapítvány műhelye, további hétvégeken is meg tudtuk szervezni ,,A játéktól a kutatásig'' újabb foglalkozásait, amelyek célja a középiskolás tanulók matematikai, természettudományos és műszaki ismereteinek gazdagítása, elmélyítése.

A legutóbbi, a Nemzeti Tehetség Program által finanszírozott pályázat segítségével 30 órás képzés valósult meg, részben a Varga Tamás Módszertani Napokhoz, részben a~Szendrei Julianna Emlékkonferenciához csatlakozva. A képzés utolsó két napja volt a 2014. május 30-31-i alkalom, melynek helyszínei a Graphisoft Park, illetve az ELTE TTK voltak. Az egyes foglalkozások maradandó élményt nyújtottak a~résztvevőknek a~matematika és a természettudományok szépségéről, érdekességéről, természettudományok egymáshoz kapcsolódásáról. Egyúttal a résztvevő tanárok találkoztak a tanulói érdeklődés felkeltését szolgáló és a tehetség kibontakozását elősegítő új módszerekkel is. Az egész programról a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő NTP-MTI-13-0138 ,,A játék matematikája'' című pályázatának támogatásával 2014. júniusában kiadvány is készült, ebből részletesebb képet kaphat az olvasó az előadásokról, a programokról és a hangulatról (www.vtamk.hu).

Pálfalvi Józsefné, Oláh Vera