Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Matematikai mulatságok

Ezzel a címmel jelentette meg a Magyar Matematika Tehetségsegítő Tanács azt a kis füzetet, amelyet több mint 200 tanár és tanító megkapott a Bolyai Társulat matematikatanárok számára idén is nagy sikerrel megrendezett keszthelyi nyári Rátz László Vándorgyűlésén. 2011-ben jött létre a Matematika Tehetségtanács és a Magyar Matematikai Tehetségsegítő Közhasznú Egyesület (rövid nevén MATEKHÁLÓ) elsősorban azzal a céllal, hogy a magyar matematikai tehetséggondozásban résztvevő szakmai műhelyeket, iskolákat, alapítványokat, egyéneket országos hálózatba szervezze.

A készítők fő célja, hogy egy olyan kiadványt adjanak elsősorban az általános iskolai tanárok kezébe, amellyel színesebbé tehetik a matematikaóráikat. Ezért a füzetben az érdekes, tanulságos, néha kicsit meghökkentő és helyenként tréfás matematikai feladatok, problémák mellett matematikával kapcsolatos humoros történetek, viccek, a mindennapi élet dolgaira kevésbé fogékony, szórakozott matematikusokról szóló anekdoták is szerepelnek. A füzetben helyet kaptak még matematikával kapcsolatos versek, rövid történetek. A kiadványból természetesen jut majd a diákoknak is, példát mutatva számukra, hogy a matematika lehet nemcsak nehezen érthető vagy ijesztő, hanem érdekes, sőt mulatságos is.

A matematikai mulatságok, vagy a matematika tehetségsegítés iránt érdeklődők látogassanak el a www.matekhalo.hu honlapra. Aki részt kíván venni a következő tanévben az Okoskapu mentori programon mentorként vagy tanulóként, az ott megadott címen jelentkezhet.

2014. június 30-án zárult le a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet NTP-TTM-13-005 sz. ,,A Tehetségsegítő Tanácsok tevékenységének támogatására'' pályázata, amelynek keretében elkészült a tavasz folyamán két alkalommal is megrendezett szakmai tájékoztató írásos anyaga, frissült és folyamatosan bővül a honlap, és nyomtatott formában kiadásra került a kedvcsináló MatekHáló füzet.

Kiss Géza, Nagy Tibor, Oláh Vera