Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A B. 3981. feladat (2007. február)

B. 3981. Tegyük fel, hogy az ai, bi (i=1, 2, \ldots, n) valós számokra teljesülnek a következő egyenlőtlenségek:


0\le a_n\le a_{n-1}\le \ldots\le a_2\le a_1,

továbbá a_1\cdot a_2\cdot \ldots\cdot a_k\le b_1\cdot b_2\cdot \ldots\cdot b_k, ha 1\lek\len. Bizonyítsuk be, hogy


a_1+\ldots+a_n\le b_1+\ldots+b_n.

(5 pont)

A beküldési határidő 2007. március 19-én LEJÁRT.


Megoldás: A kitűzésbe sajnos egy kis hiba csúszott, a feladatot a 0<an feltétellel szerettük volna kitűzni. Valóban, ha an=an-1=0, akkor könnyen találhatunk ellenpéldát: legyen bi=ai, ha i<n, és legyen bn=-1. Igazából elegendő lett volna an-1-ről megkövetelni, hogy pozitív legyen; az állítást ezen feltétel mellett fogjuk igazolni. Ha n=1, akkor az állítás nyilván igaz.

Tegyük fel, hogy mégsem igaz az állítás, és tekintsünk egy olyan ellenpéldát, ahol n értéke a lehető legkisebb. Ekkor n\ge2, a_1+\ldots+a_n>b_1+\ldots+b_n, de tetszőleges k<n esetén a_1+\ldots+a_k\le b_1+\ldots+b_k teljesül. Ha valamely 1\lei\len esetén ai=bi lenne, akkor először is ez a közös érték nem lehetne 0 (hiszen az csak i=n esetén következhetne be, akkor viszont a_1+\ldots+a_{n-1}>b_1+\ldots+b_{n-1} is fennállna). Ezért ai=bi esetén mindkét sorozatból elhagyhatnánk az i-edik elemet, az így kapott n-1 hosszú sorozatok pedig újabb ellenpéldát szolgáltatnának. Feltevésünk értelmében azonban ilyen ellenpélda nincs.

Mivel a1\leb1, vagyis az előbbiek szerint a1<b1, kell legyen egy legkisebb j index úgy, hogy a_1<b_1,\ldots,a_j<b_j, de aj+1>bj+1. A feltételek miatt tehát bj+1<aj+1\leaj<bj. Legyen c=min {bj/aj,aj+1/bj+1}. Könnyen ellenőrizhető, hogy cbj+1\lebj/c és cbj+1+bj/c<bj+1+bj. A bi sorozatban bj helyett a bj/c, bj+1 helyett pedig a cbj+1 számot írva, az ai sorozatot változatlanul hagyva, a kapott két sorozatra továbbra is teljesülnek hát a feltételek, ellenpéldát szolgáltatnak, hiszen a b_1+\ldots+b_n érték ugyanannyival csökkent, mint a bj+1+bj, viszont most i=j vagy i=j+1 esetén ai=bi is teljesül. Mint már láttuk, ez nem lehetséges. Ellentmondásra jutottunk, vagyis feltevésünk nem volt helyes. Ezzel az állítást bebizonyítottuk.


Statisztika:

27 dolgozat érkezett.
5 pontot kapott:Aczél Gergely, Bodor Bertalan, Cséke Balázs, Gőgös Balázs, Honner Balázs, Horváth 385 Vanda, Kunos Ádám, Nagy 314 Dániel, Réti Dávid, Sárkány Lőrinc, Somogyi Ákos, Sümegi Károly, Szalóki Dávid, Szudi László, Varga 171 László, Véges Márton, Wolosz János.
4 pontot kapott:Győrffy Lajos.
3 pontot kapott:1 versenyző.
1 pontot kapott:1 versenyző.
0 pontot kapott:6 versenyző.
Nem versenyszerű:1 dolgozat.

A KöMaL 2007. februári matematika feladatai