Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 178. feladat (2008. február)

I. 178. Egy rádióadó reggeli híradásában az hangzott el, hogy egyik folyónk akkor fagy be, ha legalább öt egymást követő napon a hőmérséklet -5 oC, vagy annál kisebb érték. Készítsünk táblázatkezelő alkalmazást, amely véletlenszerű hőmérsékleti adatokat hoz létre, majd azok alapján megadja, hogy befagy-e a folyó az adott hónapban, vagy sem.

A táblázatkezelő ,,Hőmérséklet'' munkalapjának első 31 sorában, illetve első hat oszlopában rendre a hónap egymást követő napjainak hajnali 2 órakor, 6 órakor, délelőtt 10 órakor, délután 14 órakor, este 18 órakor és 22 órakor mért hőmérséklet értékei szerepelnek. A hőmérsékleti értékek -15 oC és +5 oC közötti egész számok. A hőmérsékleti adatok véletlenszerűek, de egy adott napon belül olyanok, hogy a legnagyobb hőmérséklet minden nap a 14 órakor mért, a legkisebb pedig a hajnali 2 órakor mért érték. Ugyanakkor két egymást követő mérési eredmény különbségének abszolút értéke legföljebb 5 oC lehet, de nem csak egy napon belüli egymást követő adatok, hanem a nap utolsó mérési eredménye és a következő nap első mérési eredménye esetén is.

Töltsük ki a ,,Hőmérséklet'' munkalap A1:F31 tartományát úgy, hogy a munkalap minden újraszámítása után más-más véletlen értékeket mutasson az előbbi feltételek szerint, és a H5 cellában válaszoljunk ,,Igen'' vagy ,,Nem'' szóval arra a kérdésre, hogy befagy-e a folyó. Amennyiben befagy, akkor a H6 cellában adjuk meg az első olyan napot, amikor már befagyott.

Beküldendő a táblázatkezelő munkafüzet (i178.xls, i178.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i178.txt, i178.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziószáma, valamint a megoldás rövid leírása.

(10 pont)

A beküldési határidő 2008. március 17-én LEJÁRT.


A feladat kitűzésében nem szerepelt, hogy szigorú minimum és maximum értékek vannak a hajnali és délután 2 órakor mért értékeknél, ezt a versenyzők maguk döntötték el. Születtek mindkét értelmezésre helyes megoldások, bár az egyenlőséget is megengedő változatok mérési eredményei jobban közelítik a februári Budapesti időjárást, nem annyira fagyosak és változatosabbak.

Mintaként több versenyző megoldását is közöljük, mert egyszerűségük vagy éppen összetettségük folytán tanulságosak. Névsorban az első Adrián Patrik 8. osztályos debreceni diák munkája (i178mo1.xls), második Englert Péter 11. osztályos zalaegerszegi versenyző táblázata (i178mo2.xls), harmadik Földes Imre szolnoki 11. osztályos tanuló megoldása (i178mo3.xls), és negyedik Véges Márton budapesti 11. osztályos tanuló munkája (i178mo4.xls).


Statisztika:

11 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Adrián Patrik, Englert Péter, Földes Imre, Horváth 135 Loránd, Pap 987 Dávid, Szoldatics András, Véges Márton.
7 pontot kapott:1 versenyző.
5 pontot kapott:2 versenyző.
2 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2008. februári informatika feladatai