Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 419. feladat (2017. január)

I. 419. Számoljunk el különböző alapú számrendszerekben \(\displaystyle N\) (\(\displaystyle 1\le N\le 10)\) és \(\displaystyle N+19\) között egyesével. Az eredmények az alábbi táblázatban láthatók.

Állítsuk be, hogy a felhasználó csak az A2 cellába írhatja be \(\displaystyle N\) értékét, más cella tartalmát nem módosíthatja, de megtekintheti.

Segédszámításokat végezhetünk, amelyek értelmezését feliratokkal/megjegyzé­sekkel könnyítsük meg. A megoldásban saját függvény vagy makró nem használható.

Beküldendő egy i419.zip tömörített állományban a táblázatkezelő munkafüzet, illetve egy rövid dokumentáció, amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve és verziója.

(10 pont)

A beküldési határidő 2017. február 10-én LEJÁRT.


Megoldásokról:

A feladatra öt megoldás érkezett, amelyből három volt helyes.

Egy lehetséges megoldási elv: Az átalakítás során a számot elosztjuk a számrendszer alapjával. A maradékot feljegyezzük, majd a hányadost újra elosztjuk egészen addig, amíg végül nulla nem marad. A feladat specifikációja alapján a 29 a legnagyobb szám, amit még át kell tudnunk alakítani. A legtöbb osztásra a kettes számrendszerbe alakításkor van szükség. A 29 esetében ez 5 osztást jelent, így ennyi művelettel az összes lehetséges bemenetet átalakíthatjuk.

Mintamegoldás:

Horváth Lili 9. osztályos tanuló Győr, Kazinczy F. Gimnázium megoldása: i419.xlsx

Egy másik megoldás a helyiértékek használatával: szamrendszer.xlsx


Statisztika:

5 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Horváth 237 Lili, Kis Lázár Bence.
9 pontot kapott:Rittgasszer Ákos.
5 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2017. januári informatika feladatai