Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A B. 4581. feladat (2013. november)

B. 4581. Adott két egymásra merőleges kitérő egyenes és az \alpha hegyesszög. Hány olyan egyenes van, amely mindkettőt metszi és mindkettővel \alpha szöget zár be?

(5 pont)

A beküldési határidő 2013. december 10-én LEJÁRT.


Megoldásvázlat. Legyen a két kitérő egyenes a és b, a keresett harmadik egyenes c; az egyenesek egy-egy egységnyi hosszúságú irányvektora a, b, illetve c. A feltétel szerint a és c szöge, illetve b és c szöge is \alpha vagy \pi-\alpha. Ábrázoljuk a vektorokat az egységgömbön. Azok a vektorok, amiknek az a vektorral bezárt szöge \alpha vagy \pi-\alpha, egy a és egy -a középpontú, \alpha sugarú körön vannak. Hasonlóan, azok a vektorok, amiknek a b vektorral bezárt szöge \alpha vagy \pi-\alpha, egy b és egy -b középpontú, \alpha sugarú körön vannak. A c vektor e két halmaz metszetében van.

A gömbön az a és a b távolsága \pi/2. Ha tehát \alpha<\pi/4, akkor a két halmaznak nincs közös pontja, tehát nem létezik a kiívánt c egyenes sem.

Ha \alpha=\pi/4, akkor a két halmaznak 4 közös pontja van, és az a, b és c vektorok egy síkba esnek. Ez viszont nem lehetséges, mert ekkor az a,b,c egyeneseknek is egy síkba kellene esnie.

Ha \pi/4<\alpha<\pi/2, akkor a két halmaznak 8 közös pontja van, és az a, b és c vektorok lineárisan függetlenek. Ilyenkor az az a és b egyenesek és a c vektor egyértelműen meghatározzák a c egyenes helyzetét: az a egyenes és a c vektor egyértelműen meghatározza az ac síkot; a b egyenes és a c vektor egyértelműen meghatározza a bc síkot; a két sík különböző, mert a és b kitérők; végül c a két sík metszésvonala. Mivel az ellentétes irányú c irányvektorok ugyanazt a c egyenest határtozzák meg, összesen 4 lehetséges c egyenes létezik.

A lehetséges c egyenesek száma tehát \alpha\le\pi/4 esetén 0, \alpha>\pi/4 esetén 4.


Statisztika:

65 dolgozat érkezett.
5 pontot kapott:Baran Zsuzsanna, Bereczki Zoltán, Di Giovanni Márk, Forrás Bence, Gáspár Attila, Gyulai-Nagy Szuzina, Jenei Dániel Gábor, Kabos Eszter, Lajkó Kálmán, Leipold Péter, Leitereg Miklós, Nagy Gergely, Nagy-György Pál, Nemes György, Sal Kristóf, Schwarcz Tamás, Simkó Irén, Williams Kada.
4 pontot kapott:Balogh Tamás, Csépai András, Fonyó Viktória, Kátay Tamás, Maga Balázs, Petrényi Márk, Sándor Krisztián, Seress Dániel, Szabó 789 Barnabás.
3 pontot kapott:11 versenyző.
2 pontot kapott:8 versenyző.
1 pontot kapott:9 versenyző.
0 pontot kapott:10 versenyző.

A KöMaL 2013. novemberi matematika feladatai