Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 612. feladat (2017. október)

G. 612. Az M3-as autópálya budapesti bevezető szakaszához közeli ház ablakából látjuk, amint egy – Ferihegyen leszállni készülő – Boeing 737-es gép elsuhan felettünk. A gépet folyamatosan követi egy varjú (látszólag ,,mellette repül''), és a madár teljes szárnymérete ugyanakkorának látszik, mint a repülő egyik szárnya. Becsüljük meg, hogy milyen magasan és mekkora sebességgel repülhet a varjú! (A hiányzó adatoknak nézzünk utána!)

(3 pont)

A beküldési határidő 2017. november 10-én LEJÁRT.


Megoldás. A Boeing 737-es repülőgép egyik szárnyának mérete kb. 14-17 méter (a sorozattól függően változhat). A vetési varjú kiterjesztett szárnymérete kb. 80-85 cm (a dolmányos varjúé pedig 100 cm). Ha a varjú kiterjesztett szárnya és a repülő egyik szárnya egyforma nagynak (egyforma látószögben) látszik, akkor a repülő mintegy 20-szor magasabban repülhetett, mint a madár, és a sebességük aránya is hozzávetőlegesen ez a szám.

A nagy repülőtereket megközelítő repülőgép kb. 3 fokos szögben (mintegy 5%-os süllyedéssel) ereszkedik, tehát amikor kb. 16 km-re van a repülőtértől (ez az adat pl. a Google-térképen mérhető le), a repülési magassága hozzávetőlegesen 800 méter, leszállási sebessége pedig 260 km/h. Ezeket a számokat \(\displaystyle 1:20\) arányban csökkentve a varjú repülési sebességét 13 km/h-ra, a repülési magasságát pedig 40 méterre becsülhetjük. (A tényleges értékek ezektől akár 20-30 százalékkal is eltérhetnek, ennyi a becslésünk ,,bizonytalansága''.)


Statisztika:

31 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Andó Lujza, Hartmann Alice, Jakó Attila György, Jánosik Máté, Kis-Bogdán Kolos, Láng Erik, Sepsi Csombor Márton.
2 pontot kapott:Bekes Barnabás, Cseke Balázs, Egyed Márton, Kiss 504 Gábor, Márton Máté, Mikó János, Nagy Zalán, Tanner Norman, Toronyi András, Viczián András, Vincze Lilla.
1 pontot kapott:8 versenyző.
0 pontot kapott:5 versenyző.

A KöMaL 2017. októberi fizika feladatai