Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 212. feladat (2009. április)

I. 212. A 8×8 sakkegyesület rapidsakk versenyein legfeljebb 8 versenyző vesz részt. A versenyen mindenki mindenkivel kétszer méri össze az erejét, egyszer a világos és egyszer a sötét bábukat vezetve. Egy partin a győztes 1, a vesztes 0 pontot kap, és döntetlen esetén mindketten 0,5-0,5 ponttal lesznek gazdagabbak.

A verseny adatait táblázatkezelő program segítségével tartják nyilván. Az eredményeket a parti nevű munkalapra a világos bábukat vezető szempontjából jegyzik be. Ha C vezette a világos, A pedig a sötét bábukat és C nyert, akkor C sorába és A oszlopába az 1 érték kerül.

Oldjuk meg, hogy a parti munkalapon az eredmények területére csak a 0, 0,5, 1 értékeket lehessen bevinni. Az első oszlopba kell beírni a versenyzők nevét, az első sor pedig automatikusan kerüljön kitöltésre az első oszlop adatai alapján. (A nem létező versenyzők sorában és oszlopában nem kell megakadályozni az eredménybejegyzést.)

Az aktuális nevű munkalapra készítsük el a verseny pillanatnyi állását. A versenyzők sorrendjét a szerzett pontok száma szabja meg, a nagyobb pontszámú versenyző kerül előbbre. Az azonos pontszámmal rendelkezők tetszőleges sorrendben feltüntethetőek, de helyezésüknek egyezniük kell.

Beküldendő a táblázatkezelő munkafüzet (i212.xls, i212.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i212.txt, i212.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziója, valamint a megoldás rövid leírása.

(10 pont)

A beküldési határidő 2009. május 15-én LEJÁRT.


A feladatot megoldók alapvetően kétféleképpen dolgoztak. Volt, aki a makrókat is segítségül hívta, de általában „hagyományos” módon próbálták a megoldást elkészíteni. A két út lényegében csak a rendezett sorrend előállításában tér el. Az alábbiakban csak a megoldás elvi menetét tekintjük végig. Javasolt a belinkelt mintamegoldások áttanulmányozása.

Parti munkalap előállítása:

Az első sornak automatikus kitöltése könnyű, de volt aki nem figyelt arra, hogy a cella versenyző hiányában üresnek látszódjék (feltételes formázás vagy Ha() függvény)

A partik eredményének bevitelénél az adott tartomány celláira adatbeviteli korlátozás kellett beállítani (Excelben: Adatok/Érvényesítés)

A lap megalkotásakor fel kellett készülni nyolc versenyző kezelésére.

Segédszámítások

A győzelmek, döntetlenek, vereségek meghatározásánál figyelembe kellett venni a világossal és a sötéttel játszott partik eredményét is. (Darabteli() függvény)

A pontszám egyszerű összeadással megadható

Befejezés makróval:

A makró segítségével már csak rendezni kell, amelyet minden módosítás után futtatni kell. A Workbook_SheetChange() néven létrehozott makrók teljesítik ezt a feltétel. Ezt az utat választotta Balla Attila, akinek a megoldását közöljük.

i212ballaattila.xls

Befejezés hagyományos eszközökkel

A másik út legegyszerűbb megoldásának döntő pontja a helyezések meghatározása. (Sorszám() függvény)

Az azonos helyezéseket a végső megoldáshoz meg kell különböztetni. (Darabteli() függvény)

Az egyedi helyezések alapján a végeredmény könnyen meghatározható (Index() és Hol.van() függvények)

Ez az út a követező csatolt fájlban követhető nyomon.

i212klasszikus.xls


Statisztika:

9 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Balla Attila, Szabó 928 Attila.
9 pontot kapott:Horváth 135 Loránd.
8 pontot kapott:1 versenyző.
7 pontot kapott:2 versenyző.
5 pontot kapott:3 versenyző.

A KöMaL 2009. áprilisi informatika feladatai