Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 506. feladat (2020. március)

I. 506. Az idei Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny 2. fordulójában a 9–10. évfolyamosoknak a következő, Fasor nevű programozási feladatot kellett megoldaniuk:

,,A Százholdas Pagonyban van egy \(\displaystyle N\) fából álló fasor, a szomszédos fák távolsága 1 pagométer. Bagoly akkor boldog, ha olyan fa tetején ül, ahonnan nem lát magasabb fát. Mivel Bagoly öregszik, ezért csak a legfeljebb \(\displaystyle K\) pagométer távolságra lévő fákat látja. Egy sajátjánál magasabb fát tehát akkor láthat, ha a fasorban a sorszámuk különbsége nem nagyobb, mint \(\displaystyle K\).''

Adjuk meg táblázatkezelő segítségével az első olyan fát, amelynek tetején Bagoly boldogan ücsöröghet. A munkafüzet B1-es cellájába lévő \(\displaystyle N\) érték alapján készítsünk egy véletlen számsorozatot egymás melletti cellákba, amely a fasor fáinak magasságát adja meg pagométerre kerekített értékben. A munkafüzet B2-es cellájában lévő \(\displaystyle K\) érték segítségével jelöljük feltételes formázással az első megfelelő fa magasságát mutató cellát. Ha nincs ilyen fa, akkor ne jelöljünk meg egy cellát sem.

A megoldáshoz segédszámításokat lehet végezni a munkafüzetben, de csak a táblázatkezelő beépített függvényei használhatók, vagyis a megoldás makrót vagy programot ne tartalmazzon.

Beküldendő egy i506.zip tömörített mappában a táblázatkezelő munkafüzet, valamint egy rövid leírás, ami megadja az alkalmazott táblázatkezelő nevét és verzióját.

(10 pont)

A beküldési határidő 2020. április 14-én LEJÁRT.


A feladat értékelése során az alábbi szempontokat vettük figyelembe:

a B1 és B2 cella ki van töltve, pontosan a B1-ben szereplő értéknek megfelelő darabszámú fa magassága látszik; a B1-be írt érték változásával változik a kitöltött cellák száma; pontosan egy cella kerül színezésre; az elmentett adatokkal helyesen működik, ha a fák magassága különböző; a mentésben látható N értékre módosított K érték esetén is helyesen működik eltérő értékek esetén; a látótávolság határát helyesen kezeli; a fasor eleji megoldást is helyesen adja meg; egyező értékek esetén is helyes eredményt ad; minden esetben helyesen működik (ez két pontot ér, a korábbiak egyet-egyet).


Statisztika:

9 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Mócsy Mátyás, Nagy 793 Márton, Ürmössy Dorottya, Vörös 314 László.
9 pontot kapott:Kohut Márk Balázs, Papp Marcell Miklós.
5 pontot kapott:1 versenyző.
2 pontot kapott:1 versenyző.
1 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2020. márciusi informatika feladatai