Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 536. feladat (2021. április)

I. 536. (É). Az autóversenyzés a technikai sportok közé tartozik. Van olyan ága, ahol nem lehet minden autó a versenypályán, kevés az előzési lehetőség, ezért egyenként indítják a versenyzőket. Ebben az esetben az utolért versenyzőnek utat kell adnia a mögötte érkező gyorsabbnak.

Egy ilyen autóverseny adatai állnak rendelkezésre az autoforras.txt tabulátorral tagolt, UTF-8 kódolású állományban.

A versenyen 36-an indultak, róluk a következő adatokat tudjuk (az adatok indítási sorrendben vannak): az autók azonosítója, a rajtolás és a célba érkezés időpontja másodperc pontossággal.

Táblázatkezelő program segítségével oldjuk meg a következő feladatokat.

A megoldás során vegyük figyelembe a következőket:

\(\displaystyle \bullet\) Segédszámításokat a K oszloptól jobbra végezhetünk.

\(\displaystyle \bullet\) Amennyiben lehetséges, a megoldás során képletet, függvényt, hivatkozást használjunk, hogy az alapadatok módosítása esetén is a kívánt eredményeket kapjuk.

1. Töltsük be az autoforras.txt szövegfájlt a táblázatkezelőbe az A1-es cellától kezdődően. Munkánkat i536 néven mentsük el a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában.

2. Hozzuk létre a munkalapon a minta szerinti cellákban a hiányzó szövegeket, feliratokat, amelyek a további munkát segítik.

3. A D oszlop celláiban számítsuk ki az autók versenyidejét. Ha a versenyző nem ment végig a pályán, mert például műszaki hibája volt, vagy a versenybírók kizárták, akkor a nem fejezte be felirat jelenjen meg.

4. Az I5-ös cellában írassuk ki, hogy hány versenyző nem fejezte be a versenyt.

5. Az E oszlop celláiban adjuk meg, hogy a versenyzők a célba érkezéskor, az addig beérkezettek eredmények ismeretében, hányadik helyen álltak. A versenyt nem befejezők mindannyian az utolsó sorszámot kapják.

6. Az I2-es cellában adjuk meg, hogy hány versenyző kaphatta azt az információt a csapatától a saját célba érkezésekor, hogy az első háromban van.

7. Az F oszlop celláiban határozzuk meg, hogy a verseny befejeztével ki hányadik helyezést ért el. Azonos versenyidők esetén (holtverseny) a versenyzők azonos helyezésűek és a következő helyezési sorszámot nem adják ki. Például három azonosan eredménnyel negyedik helyezést elért versenyző után a következő versenyző a hetedik helyezett.

8. Az I10:J19-es cellákban függvények segítségével adjuk meg a helyezési lista első tíz versenyzőjének azonosítóját és helyezését. Azonos helyezésű versenyzők lehetnek.

9. Az A oszlop celláiban jelenítsük meg félkövér betűstílussal azoknak az autóknak az azonosítóját, akiknek az eredmények alapján biztosan előznie kellett a pályán. Alkalmazzunk feltételes formázást, hogy más eredmények esetén is helyes formázást kapjunk.

10. Az A:F cellatartományban az első három helyezett sorának celláiban a cellakitöltést az érem színének megfelelően, feltételes formázással adjuk meg: arany RGB(255,215,0), ezüst RGB(192,192,192), bronz RGB(204,153,102).

11. A munkalap celláiban az igazítást a mintának megfelelően készítsük el.

Beküldendő egy tömörített i536.zip állományban a munkafüzet, valamint egy rövid dokumentáció, amelyből kiderül az alkalmazott táblázatkezelő neve és verziószáma.

Letölthető állomány: autoforras.txt

(10 pont)

A beküldési határidő 2021. május 17-én LEJÁRT.


A beküldött megoldások tipikus hiányossága volt, hogy a versenyzők a holtverseny kezelésével nem foglalkoztak. A verseny bronzérmét ketten szerezték meg, versenyidejük azonos volt.

Több megoldásból a feltételes formázás is hiányzott. Ez az emelt szintű érettségi feladatokban ma már tipikus megoldandó probléma.

Mintamegoldás:

A mintamegoldás Gyönki Dominik, az egri Neumann János Gimnázium 9. osztályos tanulójától származik:

i536.xlsx


Statisztika:

11 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Gyönki Dominik, Ürmössy Dorottya, Vadász Levente Márton.
9 pontot kapott:Horcsin Bálint, Tóth Olivér Marcell.
8 pontot kapott:5 versenyző.
7 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2021. áprilisi informatika feladatai