Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az S. 97. feladat (2015. március)

S. 97. Egy elefántcsorda szép rendezetten, egy sorban halad. Az elefántokat 1-től \(\displaystyle N\)-ig számozzuk (\(\displaystyle 1\le N\le 100\;000\)). Az 1-es elefánt a legkisebb, és szép sorban az \(\displaystyle N\)-edik a legnagyobb. Az lenne a célravezető, ha a legkisebb elefánt menne legelöl, a második utána, stb. Ám ez nem feltétlenül van így. Egy elefántpár - a sorból kiválasztott két elefánt - rossz sorrendben van, ha a nagyobb megy előrébb. Számoljuk ki, hogy hány elefántpár van rossz sorrendben.

A program olvassa be a standard input első sorából \(\displaystyle N\)-et, majd a következő sorból \(\displaystyle N\) egész számot, melyek az elefántokat jelölik sorrendben, majd írja a standard output első és egyetlen sorába a rossz elefántpárok számát.

Magyarázat: az (1,3), (1,4), (2,3), (2,4) és (3,4) párok vannak rossz sorrendben.

Pontozás és korlátok: A programhoz mellékelt, a helyes megoldás elvét tömören, de érthetően leíró dokumentáció 1 pontot ér. A programra akkor kapható meg a további 9 pont, ha bármilyen hibátlan bemenetet képes megoldani az 1 mp futásidőkorláton belül.

Beküldendő egy tömörített s97.zip állományban a program forráskódja (s97.pas, s97.cpp, ...) az .exe és más, a fordító által generált állományok nélkül, valamint a program rövid dokumentációja (s97.txt, s97.pdf, ...), amely a fentieken túl megadja, hogy a forrás mely fejlesztői környezetben fordítható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2015. április 10-én LEJÁRT.


Statisztika:

15 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Alexy Marcell, Csenger Géza, Gergely Patrik, Kiss Gergely, Németh 123 Balázs.
9 pontot kapott:Gáspár Attila, Molnár-Sáska Zoltán, Weisz Ambrus, Zarándy Álmos.
8 pontot kapott:1 versenyző.
6 pontot kapott:3 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.
2 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2015. márciusi informatika feladatai