Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Részletek a KöMaL 2004. évi Ifjúsági Ankétjáról

Mi az az Ankét? - kérdezte Horváth Andrea a KöMaL legutóbbi számában megjelent beszámolója elején. Kiss-Tóth Christiannal, a másik vállalkozó szellemű diákkal együtt megpróbáljuk ,,hivatalosabban'' megválaszolni a kérdést.

Az idegen szavak szótára szerint az ankét tanácskozást, értekezletet jelent, a szinonimaszótár viszont első helyen a vitaülést említi. Egy biztos, a KöMaL ankétja, a minden évben megtartott háromnapos rendezvény nem egészen ez, inkább előadássorozat, tudományos érdeklődésű fiatalok (és idősebbek) találkozója. 2004-ben is a lap szeptemberi számában és honlapján található jelentkezési lapokat visszaküldő mintegy 150 középiskolás, szülő és tanár jött el az őszi szünetben, november 5-én kezdődő, és az interneten közzétett program alapján érdekesnek ígérkező ,,önkéntes szórakoztató tanulásra''. Az előadók személye (köztük egyetemi tanárok, akadémikusok) és az előadások címe alapján a konferencia program akár igazi, felnőtteknek szóló is lehetett volna a matematika, a fizika és az informatika legmodernebb alkalmazásairól.

Az idei Ifjúsági Ankét péntek reggel egy rövid megnyitóval kezdődött, amelyet követően Holló-Szabó Ferenc: ,,Matematikai érdekességek'' című előadását hallgathattuk meg, míg a fizika iránt érdeklődők Skrapits Lajossal kísérletezhettek.

Az ebédszünet után Árki Tamás tartott rövid termékbemutatót a Cabri II+ nevű matematikai alkalmazásról, melynek keretében ki is sorsolt egy ilyen programot, majd Horváth András a Marskutatást mutatta be. A pénteki nap talán legnagyobb érdeklődésre számot tartó programja Lovász László világhírű Wolf-díjas matematikus ,,Gumiból készült gráfok'' című előadása volt, ahol szimulációkkal illusztrált, látványos előadásban láthattuk, hogyan lehet egy kattintással a szabálytalan gráfokból szabályosakat varázsolni. A délutáni ünnepség előtt Domokos Gábor ,,Modellek a diszkrét és a folytonos között'' címmel tartott előadást. Ezt követte a KöMaL 2003/2004-es tanévében lezajlott pontversenyek díjkiosztója, amelyet Császár Ákos a KöMaL 110 éves fennállásának alkalmából rövid beszéddel nyitott meg.

A szombati napon a matematika és a fizika előadásokat már párhuzamosan tartották. Az ankét második napján az érdeklődők délelőtt és délután egyaránt három-három előadást hallgathattak meg mindkét témában.

Elsőként Jankó Zsolt és Megyesi Zoltán beszéltek háromdimenziós színterek rekonstrukciójáról fényképek alapján. Ezt követte Pelikán József előadása a ,,mágikus átlagtávolságról'', amelyben egy igen érdekes állítással, és néhány egyszerűbb esetének bizonyításával ismerkedhettünk meg. Ezután Rónyai Lajos mutatta meg, hogyan keressünk a világhálón. Ezalatt a fizika teremben Tasnádi Tamás, Lajos Tamás és Tichy Géza mutatta be a decemberi KöMaL-ban említett kísérleteket.

Az ebéd utáni matematika programot Király Zoltán nyitotta meg igen magas színvonalú előadásával a paritás szerepéről a gráfos feladatokban, amelyben néhány nehezebb feladattal és megoldásukkal ismerkedhettünk meg. Ezt követően Kós Géza beszélt egy, a mindennapi életben előforduló problémáról ,,Háromszögelt felületek készítése előre megadott csúcsokkal'' címmel, majd Gál Péter szórakoztatta közönségét logikai játékaival és azok nehézségeivel. Megmozgatták a lelkes hallgatóságot Radnai Gyula ,,Fizikai egypercesei'', és érdeklődés kísérte Horváth Gábor, Honyek Gyula és Czirók András fizika előadásait is.

Olvashattunk már a decemberi szám 550. oldalán a szombat esti Polaris csillagvizsgáló és a vasárnapi Planetárium látogatásáról: előbbit Mizser Attila, utóbbit Kovács Győző szíves közreműködésének köszönhetjük.

Honlapunkon megtalálhatók az előadásokon készült fényképek és videók.

A versenyek díjazottjait, különdíjasait már felsoroltuk a lap szeptemberi számában (és szintén megnézhetőek az Interneten), minden kategóriában az első három helyezett tanárai is egy-egy könyvet kaptak. TI 83 számológépet vett át Paulin Roland (Budapest, Főv. Fazekas M. Gyak. Gimn., 9. o.t.) és Vincze János (Debrecen, Fazekas M. Gimn., 9. o.t), a Cabri II+ szoftvert pedig idén a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium nyerte.

Az amerikai Metropolis Alapítvány által felajánlott ösztöndíjakat, összesen 210 000 forintot a legeredményesebb, évek óta élen levő 11. és 12. osztályos versenyzők kapták. Közülük 30 000 forintos Metropolis-ösztöndíjat kapott Mezei Márk (Budapest, ELTE Radnóti M. Gyak. Isk., 12. o.t.) a fizika verseny és a fizika mérési verseny megnyeréséért, Pálinkás Csaba (Szolnok, Verseghy Ferenc Gimn., 11. o.t.) aki a fizika versenyben 1., a matematika B versenyben 2. helyezést ért el, Kiss-Tóth Christian (Budapest, Árpád Gimn., 11. o.t.) a matematika B verseny 1., és a matematika A verseny 9. helyezéséért, Birkus Róbert (Galánta, Kodály Zoltán Gimn., 12. o.t.) a matematika B verseny megnyeréséért, és Stippinger Marcell (Sopron, Széchenyi I. Gimn., 11. o.t.) az informatika verseny 1., és a matematika B verseny 11. helyezéséért. Megosztott Metropolis-díjat, 10-10 ezer forintot nyert Horváth Márton (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 12. o.t.) a fizika versenyben elért 2. helyezéséért, Szabó Áron (Debrecen, Fazekas Mihály Gimn.) a fizika versenyben elért 3. helyezéséért és a fizika mérési verseny 2. helyezéséért, Paulin Dániel (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 12. o.t.) a fizika versenyben elért 4. helyezéséért, valamint Pach Péter Pál (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 12. o.t.) a matematika A verseny 3. helyezéséért, Hablicsek Márton (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 12. o.t.) a matematika A verseny 4. helyezéséért és Tassy Gergely (Budapest, Veres Péter Gimn., 11. o.t.) a matematika C verseny megosztott első helyezéséért és az informatika verseny 3. helyezéséért.

A díjakat az Eötvös Loránd Fizikai Társulat képviseletében Härtlein Károly, Nagy Dénes Lajos, Radnai Gyula, a Bolyai János Matematikai Társulatot képviselve Császár Ákos, Hermann Péter, Lovász László, Pelikán József, a MATFUND Alapítvány nevében pedig Benczúr András és Tichy Géza professzorok adták át. Néhányuk a KöMaL-nak helyet és technikai hátteret biztosító Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára. A rendezvényt a KöMaL szerkesztőség munkatársai szervezték, Nagy Gyula főszerkesztő, Gnädig Péter fizikus szerkesztő, Ratkó Éva, Trásy Györgyné, Láng Lászlóné és Oláh Vera, MATFUND alapítványi képviselő.

A KöMaL-ban már hagyománnyá vált, hogy általában minden kategória első tíz helyezettje (mára 16 kategóriában) kap ösztöndíjat, könyvutalványt vagy könyv-, esetleg tárgyjutalmat. Ők ingyenesen vehetnek részt az Ifjúsági Ankéton is. Ez évtől a díjazottak után következő tíz helyezett kapja meg a lap egy éves előfizetését, hiszen ők is nagyon komoly erőfeszítéseket tettek egész évben a jó megoldások beküldésével. A KöMaL-ban versenyzőket indító határon túli iskolák szintén ingyenesen kapják a lapot, örömteli, hogy egyre jobb eredményeket érnek el! Idén a jutalomkönyveket a HVG Kiadó, az Akkord Kiadó, valamint Lajos Tamás, a Műegyetem professzora ajánlotta fel, az angolul tanító CD-ket a Profi-Média Kft. adományozta, a Texas Instruments grafikus számológépet és a Cabri szoftvert az Euro-Profil Kft. Az ösztöndíjakat és a Typotex Kiadó könyvutalványait a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., a Főv. Önkormányzat Kulturális Bizottsága, a Metropolis alapítvány, Lovász László és Vicsek Tamás akadémikusok és más magánszemélyek támogatásából, valamint abból az összegből tudta biztosítani a MATFUND Alapítvány, amelyet a 2003. évi személyi jövedelemadók 1%-ából kapott.

A felsoroltak nélkül nem lehetne Ifjúsági Ankét! Köszönjük a résztvevők és a rendezők részéről:

Kiss-Tóth Christian Oláh Vera


2022

  • A 2022. évi Ifjúsági Ankét programja
  • Fényképek a KöMaL Ifjúsági Ankétról, 2022
  • Az előadások felvételei a KöMaL YouTube-csatornáján

    2021

  • A 2021. évi Ifjúsági Ankét programja
  • Kovács Bence, Róka Bálint: KöMaL Ifjúsági Ankét, 2021
  • Fényképek a KöMaL Ifjúsági Ankétról, 2021
  • Az előadások felvételei a KöMaL YouTube-csatornáján

    2019

  • A 2019. évi Ifjúsági Ankét programja, a helyszín és a szállás megközelítése

    2018

  • A 2018. évi Ifjúsági Ankét programja

    2017

  • A 2017. évi Ifjúsági Ankét programja

    2016

  • A 2016. évi Ifjúsági Ankét programja

    2015

  • A 2015. évi Ifjúsági Ankét programja

    2014

  • A 2014. évi Ifjúsági Ankét programja

    2013

  • A 2013. évi Ifjúsági Ankét programja

    2012

  • A 2012. évi Ifjúsági Ankét programja

    2011

  • A 2011. évi Ifjúsági Ankét programja

    2010

  • A 2010. évi Ifjúsági Ankét programja, videók

    2009

  • A 2009. évi Ifjúsági Ankét előadásai, videók

    2008

  • A 2008. évi Ifjúsági Ankét előadásai, videók

    2007

  • A 2007. évi Ifjúsági Ankét előadásai, videók

    2006

  • A 2006. évi Ifjúsági Ankét előadásai, videók, diák

    2005

  • A 2005. évi Ifjúsági Ankét előadásai, videók, diák

    2004

  • KöMaL Ifjúsági Ankét - 2004 (felhívás)
  • Horváth Andrea: KöMaL Ifjúsági Ankét, 2004
  • Kiss-Tóth Christian - Oláh Vera: Részletek a KöMaL 2004. évi Ifjúsági Ankétjáról
  • Fényképek a KöMaL Ifjúsági Ankétról, 2004
  • A 2004. évi Ifjúsági Ankét előadásai, videók, diák

    2003

  • KöMaL Ifjúsági Ankét - 2003 (felhívás)
  • Fényképek a KöMaL Ifjúsági Ankétról, 2003
  • A 2003. évi Ifjúsági Ankét programja

    2002

  • KöMaL Ifjúsági Ankét - 2002 (beszámoló)
  • Fényképek a KöMaL Ifjúsági Ankétról, 2002
  • A 2002. évi Ifjúsági Ankét programja

    2001

  • A 2001. évi Őszi Ifjúsági Ankét (felhívás)
  • A 2001. évi Őszi Ifjúsági Ankét előzetes programja

    2000

  • A 2000. évi Téli Ifjúsági Ankét
  • Poszterkiállítás a 2000. évi Téli Ifjúsági Ankéton (felhívás)
  • Fényképek a KöMaL Ifjúsági Ankétról, 2000

    1999

  • Az 1999. évi Téli Ifjúsági Ankét