Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Rácz János

1919-2005

Rácz János tanár úr 1919. augusztus 29-én született Budapesten. Pályafutását 1945-ben kezdte, amelynek fő állomásai Szentes, Tatabánya, Székesfehérvár és 1957 januárja óta a budapesti Szent István Gimnázium. Utóbbiban vezetésével alakult meg 1963-ban a speciális matematika tagozat.

Nagyon szeretett a gimnáziumban tanítani. Sok kiváló matematikus, természettudós és művész nőtt fel a kezei alatt. Munkája egyben a hobbija is volt. Hivatását 60 éven át gyakorolta. Élete utolsó napjáig tanított, igaz, hogy az utóbbi időben ,,csak'' szakkört tartott az érdeklődőknek, és életre szóló tanácsokkal látta el fiatal kollégáit. Egyik kedvenc szavajárása szerint ,,a matematika az egyik olyan tantárgy, ahol a gyereknek igenis igaza lehet a tanárával szemben''. Rengeteg könyvet és cikket írt, elsősorban a geometria középiskolai tanításáról. Ezek a művek ma már féltett kincsei egy-egy matematikatanár házi könyvtárának.

Élete során sok megbecsülésben volt része: 1987-ben Apáczai Csere János-, 2004-ben Beke Manó- és Rátz Tanár Úr Díjat kapott. Egész életműve, a szakma iránti alázata, diákjainak szeretete követendő példa mindnyájunk számára.

Nehéz elhinni, hogy nincs közöttünk. Minap még a tanítással kapcsolatos új elképzeléseit és a jövő évi órarendet érintő újításait vázolta fel a tőle megszokott fiatalos lendülettel.

Emléke mindig velünk marad!

Juhász István
a Szent István Gimnázium
matematika munkaközösségének
vezetője