Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Kimagasló siker a 36. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián

(Salamanca, Spanyolország, 2005. július 3-12.)

,,Magyarország és Tajvan nyerte a 36. Nemzetközi Fizikai Diákolimpiát'' - ezzel a címmel jelent meg a Salamancában (Spanyolország) július 3. és 12. között megrendezett verseny alkalmi újságának utolsó száma. Halász Gábor - egy tajvani diákkal holtversenyben - abszolút első lett az eddigiek közül a legtöbb ország részvételével megrendezett olimpián. A magyar csapat - Gábor aranyérmével együtt - három arany- és két bronzérmet szerzett, és ezzel az országok közti nem hivatalos versenyben az ötödik helyezést érte el (lásd az éremtáblázatot). Gábor ezen kívül hibátlan megoldásáért hatodmagával megkapta a legjobb elméleti dolgozatért járó különdíjat is.

A csapat tagjai és eredményeik (a maximális pontszám 50):

Halász Gábor (49,5 pont) aranyérem, legjobb elméleti dolgozat, abszolút első hely
Budapest, ELTE Radnóti Miklós Gyakorlógimnázium, 11. o.
Felkészítő tanára: Honyek Gyula

Kómár Péter (47,5 pont) aranyérem
Budapest, Fazekas Mihály Fővárosi Gyak. Ált. Isk. és Gimn., 12. o.
Felkészítő tanára: Dvorák Cecília

Kiss Péter (45,8 pont) aranyérem
Budapest, ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium, 12. o.
Felkészítő tanára: Zsigri Ferenc

Gyenis András (38,5 pont) bronzérem
Veszprém, Lovassy László Gimnázium, 12. o.
Felkészítő tanára: Varga Vince

Varjas Dániel (34,3 pont) bronzérem
Dunaújváros, Széchenyi István Gimnázium, 12. o.
Felkészítő tanára: Kispál István

Az olimpiára való készülés szokás szerint a békéscsabai, budapesti, debreceni, pécsi és szegedi olimpiai szakkörökön, valamint a BME Kísérleti Fizika Tanszékén szervezett mérési foglalkozásokon kezdődött. A csapatot a szakkörök résztvevői és az országos versenyeken kimagasló eredményeket elért tanulók közül a május elején megrendezett kétfordulós Kunfalvi Rezső emlékversenyen válogattuk ki. A résztvevőknek a verseny mindkét fordulójában az olimpián szokásos stílusú elméleti és mérési feladatokat kellett megoldaniuk. Az egymást követő fordulók - az olimpiához hasonlóan - a versenyzők fizikai állóképességét is próbára tették. A csapat kiválasztásánál a válogatóversenyen elért eredmény mellett a korábbi versenyeredményeket és a KöMaL mérési versenyében elért eredményt is figyelembe vettük.

A felkészülés következő lépéseként a csapat (és a csapatból kimaradt három legjobb eredményt elérő 11-edikes) részt vett az immár hagyományos román-magyar előolimpián, amit ebben az évben Romániában, a Déli-Kárpátokban, az Olt völgyében fekvő C<<\u>>alim<<\u>>ane<<\c>>sti üdülőhelyen rendeztek. Ez után a nemzetközi erőpróba után június közepén az ELTE-n és a BME-n tartottuk az utolsó háromnapos felkészítést, ahol néhány, a magyar iskolai tananyagban kevésbé hangsúlyos téma megbeszélése mellett egy sor mérést is elvégezhettek a csapat tagjai.

A csapat július 3-án, vasárnap, Tasnádi Tamás (ELTE Szilárdtest Fizika Tanszék) és Vankó Péter (BME Kísérleti Fizika Tanszék) csapatvezetőkkel indult Spanyolországba. Nagy örömünkre ebben az évben megfigyelőként velünk tartott Tichy Géza (ELTE Szilárdtest Fizika Tanszék), az olimpiai csapat korábbi vezetője is, akit már az utolsó felkészítés során megismerhettek a diákok. Az elmúlt évek ázsiai utazásaihoz képest nagyon rövid repülőúttal érkeztünk Madridba, ahonnan a rendezők buszaival utaztunk tovább a Madridtól 200 km-re fekvő Salamancába. Salamanca 1200-ban alapított egyeteméről híres 125 ezer lakosú város, gyönyörű középkori városmaggal, középkori templomokkal, palotákkal, egyetemépületekkel. Ez a pezsgő életű, szépen rendben tartott város 2002-ben Európa kulturális fővárosa volt. A város híres, idén éppen 250 éves főtere az összes szálláshelyről 10 perc sétával elérhető volt, így ha akadt egy óra szabadidőnk, újra és újra nekivágtunk a szebbnél szebb utcák felfedezésének.

A hétfői megnyitó után a versenyzők másnap reggel kapták meg a három elméleti feladatot, melyek megoldására 5 órájuk volt. Az első, legkönnyebb feladatban egy hibás pályára állt műhold mozgását kellett vizsgálni. A második, legnehezebbnek bizonyult feladatban három, a XIX. században elektromos mennyiségek etalonjaként ajánlott, elektromágneses indukción alapuló berendezést kellett elemezni. A harmadik feladat egy (szakfolyóiratban 2002-ben publikált) kísérletről szólt: gravitációs térben mozgó neutronok mozgását kellett számolni klasszikus és kvantummechanikai megközelítésben. (A feladatok szövegét az októberi számban közöljük.)

Egy pihenőnap után, csütörtökön következett a kísérleti forduló. Egy izzólámpa, egy színszűrő és egy fotoellenállás segítségével a Planck-állandót kellett meghatározni. A szép mérési feladat egyetlen (de súlyos) hibája az volt, hogy a mérés minden apró lépése részletesen le volt írva, az egyéni találékonyságnak alig adva teret. A javításkor a sok jól sikerült megoldás között a jelentéktelen hibák büntetésével próbáltak különbséget tenni.

A két forduló között és a verseny után a szervezők minden nap buszos kirándulást szerveztek a környékre: Segoviában egy hatalmas római vízvezetéket, régi királyi várat, a hegyre épült középkori városmagot és egy közeli királyi palotát láthattunk, Ciudad Rodrigóban, a portugál határ közelében egy régi erődváros bejárása után egy kellemes pihenőhelyen kényeztettek minket táncbemutatókkal, finom ételekkel, tűzijátékkal. A diákok ezen kívül jártak Albercában, Bejárban és környékén, egy technológiai parkban és Valladolid városában.

Eközben a részletes javítási útmutató alapján a csapatvezetők és a rendezők is kijavították a dolgozatokat, majd következett a szokásos egyeztetés, ahol még meg lehetett győzni a rendezőket egy-egy pont megadásáról. Ekkor már tudtuk, hogy a csapat jól szerepelt, három arany- és két bronzérmet nyert, de más országok eredményeit nem ismertük. A csapatvezetőkből álló nemzetközi bizottság utolsó ülésén tudtuk meg, hogy 75 ország körülbelül 370 versenyzője közül egy tajvani fiúval holtversenyben Halász Gábor érte el a legjobb eredményt. A sikernek már a díjkiosztó ünnepség előtt híre ment, az utolsó napi kiránduláson már ennek tudatában találkoztunk.

Éremtáblázat (az első 10 ország)

aranyezüstbronzdicséretpontszám
Tajvan5---238,7
Kína5---234,2
Oroszország41--228,3
Románia32--223,6
Magyarország3-2-215,6
Szingapúr3-2-212,6
Thaiföld221-220,4
India221-215,3
Irán212-215,8
Ukrajna2111201,2

Az ünnepélyes díjkiosztás és a szokásosan bőséges búcsúebéd után másnap, 12-én, Madridból repültünk haza (Madridból sajnos oda- és visszaútkor is csak a repülőteret láttuk). Ferihegyen kedves és örömteli fogadtatás várta az öt éremmel hazatérő csapatot.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Magyar Villamos Művek évek óta nyújtott támogatását. Köszönettel tartozunk az Oktatási Minisztériumnak, valamint azoknak az intézményeknek (ELTE Szilárdtest Fizika Tanszék, BME Fizikai Intézet), melyek a válogató versenyek és a csapat felkészítése során helyet és eszközöket biztosítottak a munkához.

Jövőre az olimpiát július 8-17. között Szingapúr rendezi. Minden érdeklődőt várunk az öt olimpiai szakkörön és a BME mérési szakkörén (lásd a külön felhívást). Jelentkezni a következő tanároknál lehet:

Hilbert Margit (Szegedi Tudományegyetem, Dóm tér 9. I. em. Budó Ágoston terem; kéthetente pénteken 14 órakor, első alkalommal szeptember 9-én);
hilbert@physx.u-szeged.hu

Kotek László (Pécsi Tudományegyetem, Fizikai Intézet, Ifjúság útja 6.);
kotek@fizika.jpte.hu

Szegedi Ervin (Debreceni Egyetem Kossuth L. Gyak. Gimn., Kossuth u. 35.); szegedi@tigris.klte.hu

Varga István (Békéscsaba, Tevan A. Gimn. és Szki., Gyulai út 57.; minden hétfőn 16-18 óráig, első alkalommal október 3-án); vjutka@level.datanet.hu

Honyek Gyula (Budapest, Radnóti M. Gyak. Gimn., Cházár A. u. 10. II. emeleti fizika előadó; minden hétfőn 15-17 óráig, első alkalommal október 3-án);
honyek@radnoti-elte.sulinet.hu

A kötött helyszínű szakkörök (lásd még külön felhívásunkat a BME-n induló kísérleti foglalkozásokról) mellett elsősorban önálló munkával, a KöMaL elméleti és mérési feladatainak rendszeres megoldásával lehet készülni a jövő évi Fizikai Diákolimpiára.

Eredményes felkészülést kívánunk!

Vankó Péter