KöMaL - Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Belépés
Regisztráció
 English
Információ
A lap
Pontverseny
Cikkek
Hírek
Fórum
Cikklista
Trükkös

Rendelje meg a KöMaL-t!

ELTE

VersenyVizsga portál

Kísérletek.hu

Matematika oktatási portál

A fizika határterületei (feladatok háttérinformációval)

A KöMaL pontversenyében kitűzött, szokásos számolási és mérési feladatokon kívül a tudományos és műszaki életben sokszor találkozhatunk olyan problémákkal, amelyek kezeléséhez a fizikai és matematikai ismeretek mellett közgazdasági és jogszabályi információkra, pályázatírási készségre, egymásnak részben ellentmondó feltételek mellett döntéshozatali bátorságra is szükségünk lehet.

Ilyen feladatok közzétételével, azokat megfelelő háttér-információval kiegészítve megpróbáljuk a KöMaL hagyományos tevékenységi körét bővíteni, ,,életszerű" helyzetek (esetleírások) ismertetésével és a hozzájuk kapcsolódó feladatokkal ízelítőt nyújtani azon problémák sokszínűségéből, amelyekkel az iskola (egyetem) elvégzése után találkozni fognak Olvasóink.

A megoldások a feladat sorszámának és címének feltüntetésével a címre küldhetők be a feladatnál megjelölt határidőig. Ezek a feladatok nem számítanak bele a pontversenybe, de a megoldásokat értékeljük, és a legjobbakat díjazzuk.

1. Atomenergia és biztonság
1.1. Elveszett radioaktív sugárforrás megtalálása. (Beküldési határidő: 2017. november 10.)
Háttérinformáció
Feladat

Támogatóink:   Ericsson   Cognex   Emberi Erőforrás Támogatáskezelő   Emberi Erőforrások Minisztériuma   Nemzeti Tehetség Program    
MTA Energiatudományi Kutatóközpont   MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont     Nemzeti
Kulturális Alap   ELTE   Morgan Stanley