Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az A. 415. feladat (2006. december)

A. 415. Bizonyítsuk be, hogy tetszőleges a>b és n pozitív egészek esetén \varphi(an-bn) osztható n-nel. (\varphi(m) jelöli az m-nél nem nagyobb, m-mel relatív prím pozitív egészek számát.)

Javasolta: Strenner Balázs (Budapest)

(5 pont)

A beküldési határidő 2007. január 15-én LEJÁRT.


Megoldás. Legyen a és b legnagyobb közös osztója d, a=pd és b=qd. Mivel pn-qn osztója (an-bn)-nek, \varphi(pn-qn) is osztója \varphi(an-bn)-nek, és elég azt igazolni, hogy \varphi(pn-qn) osztható n-nel. Más szóval, elég az állítást abban az esetben igazolni, ha a és b relatív prímek.

Megjegyezzük, hogy a és b is relatív prím (an-bn)-hez.

Legyen m=an-bn és legyen c az az elem, amire ac\equivb mod  m. Először megmutatjuk, hogy az 1,c,c2,...,cn-1 maradékosztályok mind különbözők, és cn\equiv1 mod  m. Tekintsük a

bn<bnc=abn-1<bnc2=a2bn-2<...<bncn-1=an-1b<bncn=an

maradékosztályokat. Az első és utolsó szám küönbsége éppen an-bn=m; a többi maradék tehát ezektől és egymástól különbözik. Mivel az m és a bn relatív prímek, ebből következik, hogy az 1,c,c2,...,cn-1 maradékosztályok különbözők és cn\equiv1 mod  m.

Most tetszőleges olyan x számra, ami relatív prím m-mel, tekintsük az x,cx,c2,... maradékosztályokat modulo m. Minden ilyen sorozat pontosan n különböző maradékosztályt tartalmaz. A sorozatok a modulo m redukált maradékosztályokat (az m-mel relatív prím maradékosztályokat) n-es csoportokra osztják, a redukált maradékok száma, \varphi(m) tehát osztható n-nel.

Megjegyzés. Az utolsó lépésben valójában a csoportelméletből ismert Lagrange-tételt alkalmaztuk: Véges csoportban minden elem rendje osztója a csoport rendjének. A modulo m redukált maradékok multiplikatív csoportjában a csoport rendje \varphi(m), a c elem rendje n, tehát \varphi(m) osztható n-nel.


Statisztika:

9 dolgozat érkezett.
5 pontot kapott:Gyenizse Gergő, Hujter Bálint, Kisfaludi-Bak Sándor, Kónya 495 Gábor, Korándi Dániel, Lovász László Miklós, Nagy 224 Csaba, Nagy 235 János, Tomon István.

A KöMaL 2006. decemberi matematika feladatai