Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az A. 554. feladat (2012. február)

A. 554. Az ABCD húrnégyszög köré írt kör középpontja O. Az ABO és CDO körök O-tól különböző metszéspontja a P pont, ami a DAO háromszög belsejébe esik. Válasszuk ki az OP szakasz P-n túli meghosszabbításán a Q, az OP szakasz O-n túli meghosszabbításán pedig az R pontot. Bizonyítsuk be, hogy QAP\angle=OBR\angle akkor és csak akkor teljesül, ha PDQ\angle=RCO\angle.

(5 pont)

A beküldési határidő 2012. március 12-én LEJÁRT.


Megoldás. Legyen H az ABCD, ABOP, CDPO körök hatványpontja; ezen a ponton a három közül bármelyik két kör hatványvonala, azaz az AB, CD és OP egyenesek is átmennek. Abból, hogy P a rövidebbik AO, illletve DO íveken van, következik, hogy H az OP szakasz P-n túli meghosszabbításán van. A H pontra

HA.HB=HC.HD=HO.HP.(1)

Mivel ABOP húrnégyszög,

QAB\angle+BRQ\angle=(PAB\angle+QAP\angle)+(BOP\angle-OBR\angle)=

=(PAB\angle+BOP\angle)+(QAP\angle-OBR\angle)=180o+(QAP\angle-OBR\angle),

ezért QAP\angle=OBR\angle akkor és csak akkor teljesül, ha ABRQ húrnégyszög, ez pedig ekvivalens azzal, hogy HQ.HR=HA.HB.

Ugyanezekkel a lépésekkel, az A,D, illetve a B,C pontok szerepének felcserélésével kapjuk, hogy QAP\angle=OBR\angle akkor és csak akkor teljesül, ha HQ.HR=HC.HD.

Ezeket (1)-gyel összevetve,


QAP\angle=OBR\angle 
\Longleftrightarrow
HQ\cdot HR = HA\cdot HB
\Longleftrightarrow
HQ\cdot HR = HC\cdot HD
\Longleftrightarrow
PDQ\angle=RCO\angle.


Statisztika:

7 dolgozat érkezett.
5 pontot kapott:Ágoston Tamás, Gyarmati Máté, Janzer Olivér, Machó Bónis, Mester Márton, Omer Cerrahoglu, Strenner Péter.

A KöMaL 2012. februári matematika feladatai