Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A B. 3982. feladat (2007. március)

B. 3982. 100 friss diplomás matematikus állást keres, ezért két fejvadász céget is felkeresnek. Mindkét cég kínálatában ugyanaz a 100 állás szerepel. Mindkét cég javaslatot tesz mindegyik jelentkezőnek, mindegyiknek különbözőt. Mindegyik jelentkező a két javaslat közül választ. Szerencsére így minden állás gazdára talál.

Három hónap próbaidő után után azonban mindenkiben felmerül a változtatás gondolata, és inkább a másik cég által ajánlott munkahelyet választja (ha ez megegyezett az éppen aktuális állással, akkor marad). Mutassuk meg, hogy ekkor ismét minden állás gazdára talál.

Javasolta: Csajbók Bence (Budapest)

(3 pont)

A beküldési határidő 2007. április 16-án LEJÁRT.


Megoldás: Rajzoljunk fel egy páros gráfot a következő módon. Az egyik osztály csúcsai legyenek m_1,m_2,\ldots,m_{100}, ezek reprezentálják a matematikusokat, a másik osztály csúcsai pedig az állásoknak megfelelően legyenek a_1,a_2,\ldots,a_{100}. Ha minden mi csúcsot egy kék él segítségével összekötünk azzal az aj csúccsal, amely annak az állásnak felel meg, amit először választott, akkor egy teljes párosítást kapunk. A változtatás utáni állapothoz tartozó éleket pirossal húzzuk be, azt kell belátnunk, hogy ezek is teljes párosítást hoznak létre.

Márpedig ha ez nem így lenne, akkor valamelyik aj csúcsba két piros él is befutna. De akkor abba már legalább 3 él futna be, vagyis az az állást valamelyik cég legalább két különböző matematikusnak javasolta volna, ellentétben a feladat szövegével.


Statisztika:

130 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:98 versenyző.
2 pontot kapott:18 versenyző.
1 pontot kapott:6 versenyző.
0 pontot kapott:5 versenyző.
Nem versenyszerű:3 dolgozat.

A KöMaL 2007. márciusi matematika feladatai