Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A B. 4038. feladat (2007. november)

B. 4038. Az ABC háromszög belsejében felvett P pontnak a BC, CA és AB oldalak felezőpontjára vonatkozó tükörképe rendre A', B' és C'. Mutassuk meg, hogy az AA', BB', CC' egyenesek egy ponton mennek át.

(3 pont)

A beküldési határidő 2007. december 17-én LEJÁRT.


I. mgoldás: Legyen a BC oldal felezőpontja Fa. A háromszög S súlypontja az AFa súlyvonal Fa-hoz közelebbi harmadolópontja. Mivel AFa egyben az APA' háromszögnek is súlyvonala, az APA' háromszög súlypontja megegyezik S-sel. Az AA' szakasz F felezőpontját P-vel összekötve az APA' háromszög egy másik súlyvonalát kapjuk, melynek S az F-hez közelebbi harmadolópontja. Az F pont tehát a PS félegyenesnek az a pontja, amelyre PF=(3/2)PS. Szimmetria okok miatt ez az F pont egyben a BB' és a CC' szakasznak is felezőpontja. Az AA', BB', CC' egyenesek tehát mind áthaladnak az F ponton.

II. mgoldás: Legyen O egy tetszőleges pont. Jelölje \underline{p} az O pontból a P pontba mutató vektort, \underline{a}, \underline{b}, \underline{c}, \underline{a'}, \underline{b'}, \underline{c'} pedig rendre az O-ból az A, B, C, A', B', C' pontba mutató vektort. Ekkor a BC oldal felezőpontjába mutató vektor \underline{f_a}=\frac{\underline{b}+\underline{c}}{2}, az AC oldal felezőpontjába mutató vektor \underline{f_b}=\frac{\underline{a}+\underline{c}}{2}, és az AB oldal felezőpontjába mutató vektor \underline{f_c}=\frac{\underline{a}+\underline{b}}{2}. Innen:

\underline{a'}=\underline{p}+2(\underline{f_a}-\underline{p})-\underline{p}+2\underline{f_a}=-\underline{p}+\underline{b}+\underline{c}.

Hasonlóan:

\underline{b'}=-\underline{p}+\underline{a}+\underline{c},

\underline{c'}=-\underline{p}+\underline{a}+\underline{b}.

AA', BB' és CC' pontosan akkor mennek át egy ponton, ha az \underline{a}, -\underline{p}+\underline{b}+\underline{c}; \underline{b}, -\underline{p}+\underline{a}+\underline{c}; illetve \underline{c}, -\underline{p}+\underline{a}+\underline{b} vektorpároknak van egy-egy lineáris kombinációja, ami megegyezik.

Mindhárom vektorpárnak az 1/2-1/2 számokkal vett lineáris kombinációja ugyanaz: \frac{\underline{a}+\underline{b}+\underline{c}-\underline{p}}{2}.

A közös pont tehát az AA', BB' és CC' szakaszok felezőpontja.


Statisztika:

131 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:90 versenyző.
2 pontot kapott:29 versenyző.
1 pontot kapott:5 versenyző.
0 pontot kapott:5 versenyző.
Nem versenyszerű:2 dolgozat.

A KöMaL 2007. novemberi matematika feladatai